L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Falten tres mesos'

"La negociació amb l’Estat no se sap quan comença i tothom sap com acaba"

3 min

La fundació Konrad-Adenauer, el 'think tank' del partit d’Angela Merkel, la CDU, ha publicat un informe que diu que la situació a Catalunya és un "repte polític" que "no es pot resoldre únicament apel·lant a les lleis o regulacions constitucionals existents".

El 'think tank' de la CDU avisa que Catalunya és un "repte polític" que cal resoldre abans que sigui "massa tard"Diu l’informe: "És jurídicament correcte per al govern espanyol del president Rajoy cenyir-se a la Constitució, però amb això no resoldrà el conflicte polític".

L'anàlisi de la fundació de la CDU, que firma Wilhelm Hofmeister, vincula l'ascens de l'independentisme a les "desigualtats" dins el marc de la Constitució entre Catalunya i el País Basc, especialment en matèria econòmica, i diu que "ja no són tolerades".

Tot i que diu que ara per ara no hi ha un suport majoritari a la independència, l'informe avisa que "és possible" que les forces independentistes "arribin a tenir una clara majoria". "Si llavors aquells que avui encara s'oposen a les reformes es mostressin disposats a fer cessions, podria ser massa tard".

Venen ganes de dir que no cal dir res més. Notin que la CDU és de la mateixa família política que el PP i que Merkel ha parlat a favor de la unitat d’Espanya al costat de Rajoy, i tot i així aquest informe opina el que qualsevol opinador internacional desapassionat opinaria: senyor Rajoy, té un problema, no es quedi en la llei, bellugui’s abans no sigui massa tard.

“Massa tard” era també en l’esperit del reportatge del ‘Financial Times’ de Londres, i en l’editorial del ‘New York Times’. Falten tres mesos per a l’1-O. Dimarts Puigdemont i Junqueras donaran explicacions dels preparatius. Això apujarà la temperatura i qui sap si la judicatura.

Mentrestant, una llarga llista d'expolítics, catedràtics, empresaris, juristes, periodistes i experts de diferents camps de la societat han signat un manifest que s'oposa a la celebració d'un referèndum que no compti amb l'acord de l'estat espanyol.

Josep Antoni Duran i Lleida, Jordi Hereu, Eugeni Gay i Victòria Camps, entre altres.

El manifest es titula ‘Per Catalunya i la democràcia', i subratlla que la iniciativa del Govern no compleix els "requisits imprescindibles perquè sigui democràticament homologable" i que "atempta contra la pervivència" de l'estat de dret. Els signants consideren que l'1-O no es fonamenta "ni en l'Estatut, ni en la Constitució, ni en el dret internacional". "És per tot això, i per dignitat democràtica, que demanem la suspensió de la convocatòria de referèndum".

Home, amb respecte per aquesta opinió, si a la convocatòria del referèndum li poden faltar garanties és perquè l’Estat, després de cinc anys de mobilitzacions milionàries i sostingudes, no ha negociat res. I mentrestant, s’inhabiliten representants elegits democràticament, s’impedeix gravar amb un impost els bancs, s’impedeix una llei de pobresa energètica, es boicotegen missions comercials d’empreses catalanes a l’estranger… Ens ho empassem? O justament, per dignitat democràtica, avancem cap a una solució democràtica?

Entenc que en el fons de les preocupacions dels firmants hi ha allò que una mobilització als carrers se sap com comença però nom com acaba. (És veritat, tot i que, fins ara, les mobilitzacions han acabat sense un paper a terra.) Però és que la negociació amb l’Estat no se sap quan comença i tothom sap com acaba.

stats