CIMERA DEL CLIMA
Societat 07/12/2011

"El futur del nostre planeta està en joc"

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va alertar ahir que el planeta es juga el seu futur a Durban. Amb aquesta advertència han començat les reunions claus de la cimera sobre el canvi climàtic.

Lara Bonilla
2 min
"El futur del nostre planeta està en joc"

BARCELONA.En un intent de salvar la cimera del clima de Durban, ahir es van sentir dures advertències en aquesta ciutat sud-africana. "Sense exagerar, podem dir que el futur del nostre planeta està en joc", va afirmar el secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon. Durant la inauguració de les reunions d'alt nivell, Ban va fer una crida a la responsabilitat: "Vosaltres ens podeu treure del caire del precipici", va dir als delegats dels gairebé 200 països que hi assisteixen. I va demanar "més ambició" a l'hora d'acordar una segona fase del Protocol de Kyoto per reduir l'emissió de gasos hivernacle, un document que ha de servir de transició fins que se n'acordi un de nou legalment vinculant. En la mateixa línia, Jacob Zuma, president de Sud-àfrica, els va recordar que estan davant "un moment decisiu". Les advertències tenien un clar destinatari, els Estats Units. "No hi ha dubte que un dels problemes que hi ha és la postura dels EUA, que no volen cap pacte global fins després del 2020, quan finalitzen els acords voluntaris signats a Copenhaguen i que no són obligatoris. Allò va ser un pegat i no podem arribar al 2020 sense cap acord nou", va explicar Aida Vila, responsable de la campanya de canvi climàtic de Greenpeace Espanya.

Tots els països semblen estar d'acord que cal actuar però el problema és decidir quan i com. Els EUA volen esperar fins al 2020 i la Unió Europea diu que llavors "serà massa tard". "No necessitem més anys per pensar, hem d'actuar", va dir la comissària d'Acció per al Clima, Connie Hedegaard.

Els països emergents volen que les grans economies firmin un segon període de Kyoto però Rússia, el Japó i Canadà es neguen a firmar si no ho fan també els seus competidors comercials, com la Xina, els EUA i l'Índia. "Esperem que la Xina i l'Índia s'aliïn amb la Unió Europea i deixin els EUA al marge", va assenyalar Vila.

Els xinesos han pres la iniciativa i asseguren que estan disposats a acceptar un acord global però amb condicions i a partir del 2020. "La Xina té una postura molt ambigua, es deixen estimar", explica Vila. Ban Ki-moon admetia ahir que serà difícil sortir de Durban amb un nou Protocol de Kyoto sota el braç: "Pot ser cert que l'objectiu final d'assolir un acord global i vinculant sobre canvi climàtic està per ara lluny del nostre abast". I, mentrestant, Europa intenta no quedar-se sola en la lluita contra el canvi climàtic.

stats