EFICIÈNCIA ENERGÈTICA
Societat 02/12/2011

La revolució ambiental arriba als comptadors d'electricitat

Els comptadors intel·ligents comporten una revolució ambiental i tecnològica. Els nous aparells digitals permeten a la companyia fer una lectura real i no estimada del consum, cosa que els fa més eficients.

Albert Punsola
2 min
La revolució ambiental arriba als comptadors d'electricitat

BARCELONA.Els anomenats comptadors intel·ligents suposen un canvi de paradigma en el món del subministrament elèctric. Mesurar el consum a nivell domèstic i traduir aquestes dades en informació organitzada i clara és una gran novetat. El fet que el consum i el cost associat es puguin llegir en temps real facilita la presa de decisions per part de l'usuari. "Els avantatges són innombrables: permeten que la facturació sigui real i no estimada i disposar d'historials horaris dels consums. En el futur, el proveïdor podrà oferir tarifes personalitzades, de manera que podrem triar la que més ens convingui, com ara passa amb els mòbils", explica Pep Salas, investigador i promotor de Smartgrid.cat.

Aquests aparells -n'hi ha de diferents tipus- també poden indicar si hi ha alguna anomalia que incideixi en la despesa. Per exemple, si en un congelador s'hi fes més gel del compte, es detectaria un nivell de consum anòmal que es reflectiria en l'historial. També permet marcar límits de consum, de manera que s'emeti un avís quan se sobrepassin.

A llarg termini es fomenta un autèntic canvi cultural. En alguns indrets dels EUA, on tenen aquests dispositius des de fa temps, s'ha observat que una família modifica el seu comportament quan descobreix que té un consum elèctric que excedeix més del 20% la mitjana del seu grup. No és gaire diferent del que passa amb el sobrepès i les dietes.

A més, aquests comptadors són un element clau per a la implantació de les smart grids, és a dir, la xarxa elèctrica del futur, que, a través de la informàtica, ha de fer més eficients la generació, la distribució i el consum. I ha de contribuir a la lluita contra el canvi climàtic, amb una millor integració de les renovables. Una directiva del Parlament Europeu del 2006 estableix que el 2020 el 80% dels comptadors de la UE han d'haver estat substituïts. Els països nòrdics, Gran Bretanya i Itàlia són els més avançats en el procés. Espanya se situa en un nivell mitjà, si bé ha fet una llei específica amb l'objectiu d'arribar al 100% el 2018. Els terminis marcats per la llei no s'estan complint. Últimament, les companyies distribuïdores manifesten que recuperaran amb escreix el temps perdut.

Batalla pel mercat

Les companyies, però, no estan fent servir tecnologies compatibles entre si, fet que dificulta la consolidació d'un mercat elèctric europeu i introdueix la incertesa entre els fabricants. La substitució de milions de comptadors planteja una batalla entre la indústria elèctrica i la de telecomunicacions. Segons Salas, "la primera està a priori en més bona posició, però l'altra hi té molt a dir; de fet companyies com Microsoft, Cisco i Google estan prenent posicions ". Des del punt de vista ciutadà, i en benefici de l'estalvi energètic, convindria que el procés no es retardés per culpa interessos particulars. "Ningú no discuteix que cal posar comptadors intel·ligents, però tothom vol emportar-se el millor tall del pastís", conclou Salas.

stats