DIPLOMÀCIA NORD-AMERICANA
Crònica 26/06/2011

Alan Solomont: "Estem molt preocupats per l'euro"

UE "Necessita estar més integrada al voltant de la seva moneda" 'Indignats' "És un moviment legítim, reflex d'una maduresa democràtica" Líbia "Espanya està fent una feina fantàstica de suport a la campanya militar contra Gaddafi"

Marc Vidal
4 min
L'ambaixador Alan Solomont aquesta setmana als jardins del consolat dels EUA a Barcelona.

L'ambaixador dels Estats Units a Espanya, Alex Solomont, va arribar a Madrid fa un any i mig en un moment en què, segons ell, les relacions entre els dos països no havien estat mai tan bones. El seu currículum oficial el defineix com a empresari, filantrop i activista polític. Involucrat des de fa temps en el Partit Demòcrata, va donar suport a la campanya electoral que va portar Barack Obama a la Casa Blanca.

El perill de fallida de Grècia afecta també l'economia dels EUA?

Absolutament. El món està tan interconnectat que qualsevol cosa que passi en una part afecta el que passa en una altra. Estem molt preocupats per la situació de l'euro i l'eurozona. El govern espanyol està prenent decisions molt difícils, no gaire populars, i ha fet un esforç important per resoldre els problemes. Això li ha permès diferenciar-se dels veïns europeus que han requerit ajuda. Els mercats financers comencen a distingir entre Espanya, Portugal, Grècia i Irlanda. Però el govern espanyol afronta encara riscos i ha de mantenir l'esforç en les reformes que ha començat.

I la Unió Europea ho està fent bé?

Ho fa bé en el sentit que una Europa més forta i integrada és bona per als EUA i per a ella mateixa. Un exemple és la integració dels països de l'est europeu després de la caiguda del Mur de Berlín. Tot passa molt de pressa i ara un dels reptes que afronta la Unió Europea és la necessitat d'estar més integrada econòmicament al voltant de la seva moneda.

Què li sembla el moviment dels indignats?

Demostra com n'és, de vibrant, la democràcia espanyola, que ha fet una transició política en poc temps. Falta veure quin programa tenen i què poden aconseguir. Però que la gent demani coses i mostri oposició és un símptoma de maduresa democràtica. També ho és de la frustració i el descontentament dels que pateixen problemes econòmics. Això ho hem vist també als EUA.

És un moviment legítim?

Està legitimat totalment en una democràcia. Només en països on no hi ha democràcia com Síria, el Iemen, l'Iran o Líbia les protestes, que són drets universals, són considerades il·legítimes.

Els EUA reclamen a països com Espanya que s'impliquin més en la intervenció a Líbia.

El govern espanyol és un soci important de la coalició anti-Gaddafi. Des del principi de l'operació va mostrar la seva disposició a contribuir en la campanya de l'OTAN, que està fent una feina molt important a Líbia, l'Afganistan o al golf d'Aden, i Espanya hi participa plenament.

Però Espanya hauria de participar en els bombardejos a Líbia?

No vull entrar en avaluacions tàctiques, però he visitat les bases espanyoles des d'on els EUA donen suport a les operacions aèries a Líbia i Espanya està fent un feina fantàstica. El govern espanyol està fermament compromès a donar suport al poble libi i al canvi que reclamen.

La primavera àrab dificulta el procés de pau al Pròxim Orient?

Aquest és un esdeveniment molt positiu, és l'expressió d'uns pobles que no volen viure sota les dictadures, que volen la llibertat i, quan es lluita per això, els hem de donar suport.

La reconciliació entre Fatah i Hamàs ajudarà a la pau amb Israel?

El govern dels EUA considera que Hamàs és una organització terrorista i fins que no renunciï a la violència, reconegui el dret d'Israel a existir i respecti els acords actual, ho continuarem veient així.

És ara el principal obstacle?

La meva esperança és que tot el poble palestí entengui que només hi ha una manera d'aconseguir un estat, i que tot el poble israelià entengui que només hi ha un camí per viure en seguretat. Que tothom entengui això. És una llàstima que costi tant.

Per què els EUA han iniciat un diàleg amb els talibans afganesos?

Els EUA donen suport al procés de reconciliació iniciat pel govern de l'Afganistan que preveu que la insurgència que vulgui renunciar a la violència talli tota relació amb Al-Qaida i accepti plenament la Constitució afganesa (inclòs els drets de les dones), tindrà el suport necessari per reintegrar-se a la societat.

I, a Catalunya, quines relacions té amb el nou govern d'Artur Mas?

Excel·lents, m'hi he reunit en diferents ocasions. Catalunya concentra el 25 per cent del PIB espanyol, especialment a Barcelona, que és un important centre comercial. El president Mas té com a prioritat fer que l'economia catalana torni a créixer i vol incentivar la inversió. I en això coincidim. El 60 per cent de les empreses dels EUA que hi ha a Espanya estan establertes a Catalunya. Per això, que sigui pròspera és també la nostra preocupació.

I el català el veu com un problema, en un mercat globalitzat?

Crec que es parlen més llengües als EUA de les que es parlen a Espanya. De fet hi ha més gent que parla espanyol als EUA dels que el parlen a Espanya. Això és només una part encantadora de la riquesa i la diversitat del nostre món avui.

Ha canviat la seva feina com a ambaixador, la filtració de Wikileaks?

L'única part com a ambaixador que ha canviat és que els periodistes em continuen preguntant sobre això. Però la meva feina no ha canviat gens. Va ser una filtració desafortunada i que va fer sortir a la llum pública irresponsablement informació confidencial. Es van obrir algunes ferides però no se'n va veure afectada la relació entre els EUA i Espanya, i no ha afectat la meva feina com a diplomàtic. És un episodi del passat i ens hem recuperat, i espero que algun dia els periodistes deixin de preguntar-m'ho [riu].

Em pregunto de què tracten els cables que ara surten de Madrid cap a Washington...

Sap una cosa? No ho sabrà ni ara ni més endavant, ja no es filtraran mai més.

stats