Crònica 06/06/2011

Alcaldes amb veu pròpia. "El primer secretari ha de poder ser candidat el 2014"

Immigració "No hem de tenir por de dir que en el tema de valors estem més desenvolupats que els països dels immigrants" Autogovern "El PSC no va saber llegir correctament la sentència de l'Estatut i no va resoldre bé el tema del fons de competitivitat"

Pere Martí
3 min
Àngel Ros: "El primer secretari ha de poder ser candidat el 2014"

Quina és la recepta d'Àngel Ros per ser l'únic alcalde socialista de capital de província?

Hi havia mals vents per als socialistes. Quan hi ha mals vents has de tenir prou força per navegar amb un projecte local que permeti superar un entorn desfavorable. Vam ser capaços de plantejar el partit en clau local i el vam guanyar.

El seu secret és ser un alcalde d'esquerres que fa polítiques de dretes, com prohibir el burca?

Apostar per la igualtat home-dona no és de dretes, és apostar per uns valors que ens venen de la Revolució Francesa. Són els valors de la igualtat i la llibertat.

Doncs el PSC està en contra de prohibir el burca?

Cada dia està menys en contra de prohibir-lo. No és un tema religiós, sinó d'atemptar contra la igualtat home-dona.

L'esquerra s'ha equivocat amb la immigració?

El bonisme no funciona. Cal establir una cultura de drets i deures, i fer respectar els deures a tothom. I cal separar el que són aportacions culturals del que són aportacions en l'àmbit dels valors. En l'àmbit dels valors, malauradament, els països de l'origen dels immigrants han desenvolupat uns valors menys revolucionaris que els nostres. No hem de tenir complexos a dir que en això estem més desenvolupats.

En l'àmbit de Catalunya, quines són les causes de la baixada del PSC?

Una és la crisi econòmica, que es nota sobretot en l'ocupació, que és el més sensible . També ens ha afectat negativament la relació amb el PSOE. No vam saber llegir correctament la sentència de l'Estatut i no vam resoldre bé el tema del fons de competitivitat.

Els diputats del PSC a Madrid haurien d'haver votat de manera diferent als del PSOE?

Sí. Va ser una trampa de CiU, i el PSC hi va caure.

Com ha de ser el congrés del PSC per recuperar-se del 22-M?

Hem de renovar idees i persones. Hem de tornar a ser la referència del catalanisme progressista al nostre país. No hem d'anar més a l'esquerra. I la relació PSC-PSOE ha d'anar alineada amb la relació Catalunya-Espanya que volem, que passa pel federalisme.

El problema és que de federalisme només n'hi ha a Catalunya.

Els òrgans de direcció del PSOE es diuen federals, però el partit no ho és.

El PSC ha de revisar la seva relació amb el PSOE?

Sí. Els socialistes catalans hem de tenir veu pròpia a Madrid . I la veu pròpia passa per tenir grup parlamentari. El fantasma més gran que es posa quan es parla del grup parlamentari és que el PSOE deixaria de ser la primera força al Congrés. Jo em pregunto: I què? I què si el segon grup de la cambra té un acord permanent amb el tercer.

Creu que el Congrés ha d'escollir un primer secretari que pugui ser també candidat en les eleccions del 2014?

El candidat ha de funcionar per primàries. És una dinàmica que és bona, ho hem vist a Barcelona. Però hem d'evitar la bicefàlia. Podem trobar un primer secretari que pugui ser candidat a la presidència de la Generalitat.

Vol ser primer secretari?

No ho puc contestar encara. Ara és el moment de fer programa, veure quin model de partit hi ha. Una vegada fet tot això cal veure quines persones poden liderar el partit. No crec que es pugui saber abans de l'estiu.

Doncs la llista de candidats ja comença a ser llarga.

Sí, hi ha companys que s'han posicionat, altres han escrit decàlegs... Jo vull participar en el procés abans de decidir si em presento.

stats