INVESTIGACIÓ JUDICIAL
Crònica 08/11/2011

Anticorrupció escorcolla la seu de l'antiga empresa d'Urdangarin

La Policia Nacional i una comissió judicial balear van escorcollar ahir l'antiga seu de l'Instituto Nóos a Barcelona, que va presidir Iñaki Urdangarin. L'entitat està relacionada amb el cas Palma Arena.

Enric Borràs
3 min

Barcelona.La policia espanyola va escorcollar ahir, per ordre de la Fiscalia Anticorrupció balear, l'antiga seu de l'Instituto Nóos, a Barcelona, que va ser creat i presidit pel duc de Palma, Iñaki Urdangarin. Aquesta operació està relacionada amb el cas de corrupció del govern balear conegut com Palma Arena. L'entitat podria haver cobrat uns 2,3 milions d'euros per assessorar el govern autonòmic els anys 2005 i 2006 per a l'organització de dos fòrums que vinculaven esport i turisme i en els quals la Fiscalia sospita que hi va haver malversació. El primer dels convenis entre el Govern Balear i l'Instituto es va signar a l'època en què el gendre del rei d'Espanya presidia l'entitat.

Segons van explicar ahir fonts de la Fiscalia, en aquesta part de l'operació portada a terme a Barcelona també es va registrar el domicili de l'exvicepresident de l'Instituto, Diego Torres -que el 2006 va passar a presidir l'entitat una vegada Urdangarin va renunciar al seu càrrec- i la seu de quatre empreses vinculades a l'Instituto, entre les quals una gestoria.

La investigació sobre l'Instituto Nóos és la vint-i-cinquena peça del Palma Arena, l'última i la més desconeguda d'aquesta investigació del jutge Pedro Castro. És el cas més monumental que implica ex-alts càrrecs del PP balear i investiga què hi ha al darrere del sobrecost de més de 50 milions d'euros en la construcció del velòdrom Palma Arena, a més del presumpte enriquiment il·lícit de l'expresident popular Jaume Matas.

Dos convenis

El novembre del 2005 l'Instituto Nóos, llavors presidit per Iñaki Urdangarin, va organitzar el congrés Illes Balears Forum: Sport and Tourism Destinations Global Network. Hi van participar personalitats com el director del Tour de França, Jean-Marie Leblanc; el futbolista Samuel Eto'o; l'expresident del Comitè Olímpic Internacional, Juan Antonio Samaranch, i el tenista Rafael Nadal. Per aquells tres dies de conferències i taules rodones el Govern va pagar 1,2 milions d'euros.

L'any següent, abans que es tornés a fer el congrés, el llavors portaveu del Partit Socialista de les Illes Balears, Antoni Diéguez, va criticar el cost "desproporcionat" d'un acte de cap de setmana i va demanar que se'n justifiquessin les despeses. El pressupost del congrés preveia 280.000 euros per als sous de la direcció de l'Illes Balears Forum. L'endemà el portaveu del Govern de Matas, Joan Flaquer -actualment implicat en diversos processos de corrupció-, assegurava que estaven "molt tranquils" perquè no hi havia res d'irregular. El mateix dia, qui acabaria sent president del govern durant la legislatura passada, Francesc Antich, va aclarir sense que ningú l'hi demanés que les crítiques del seu partit eren al Govern, no a l'Instituto Nóos.

Amb tot, la polèmica ja havia esclatat i abans que no es fes el segon congrés Iñaki Urdangarin va deixar la presidència de l'entitat. És més, al currículum del gendre del rei que hi ha a la web oficial de la monarquia espanyola no hi consta enlloc la feina que hi va fer. Quan Urdangarin va deixar l'entitat va assumir-ne la presidència qui fins llavors n'havia estat el vicepresident, Diego Torres, un altre dels afectats pels escorcolls d'ahir, que es van allargar fins a última hora de la nit.

Peça aturada

Tot i que a principis d'any la peça sobre l'Instituto Nóos semblava aturada i fonts del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) admetien que el jutge Castro no donava l'abast per tramitar la investigació, a l'estiu hi va haver algunes novetats. Al juny, Castro va imputar Torres per malversació de fons públics i el mes següent també va imputar qui va ser director general d'Esports del govern Matas, José Luís Ballester -més conegut com a Pepote Ballester-, i l'exgerent de l'Institut Balear de Turisme, Raimundo Alabern. Tots dos estan implicats en altres casos de corrupció de l'anterior govern del PP.

Fins ara Urdangarin, que va presidir l'Instituto Nóos quan es va fer el primer congrés i molt possiblement també mentre se'n preparava el segon, no està acusat en la causa. A principis d'any, fonts del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears admetien que el jutge Castro no tenia previst citar-lo a declarar i que els fiscals tampoc l'hi havien demanat. Els escorcolls d'ahir havien de coincidir amb la visita del rei Joan Carles a Barcelona, que es va suspendre per motius de salut.

stats