EDUCACIÓ
Crònica 09/11/2011

Aprendre a ser empresari serà una nova assignatura als instituts

El Govern impulsarà un paquet de mesures per fomentar l'esperit empresarial i l'emprenedoria en tots els cicles educatius, des de primària. A secundària, fins i tot, serà una nova assignatura.

Sònia Sánchez
2 min
MATÈRIES NOVES A SECUNDÀRIA La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, diu que s'ha inspirat en sistemes com els dels Estats Units, els països nòrdics  i Alemanya, que també fomenten l'emprenedoria a l'escola. Entre altres coses, el pla del Govern incentivarà els projectes empresarials dels alumnes de FP, com aquests del centre Miquel Martí i Pol de Cornellà.

Barcelona.L'any 1958, a Enric Bernat se li va acudir que els nens no s'embrutarien tant si mengessin els caramels amb forquilla. Després d'unes proves, va optar per enfilar-hi un bastonet. Avui el Chupa Chups es ven en més d'un centenar de països del món. Malgrat el destí final de l'empresa, avui en mans italianes, la iniciativa d'Enric Bernat serà a partir d'ara un exemple a seguir pels escolars catalans, que estudiaran, des de primària, els casos d'empreses catalanes d'èxit com va ser Chupa Chups. De fet, el departament d'Ensenyament crearà una base centralitzada amb aquests casos i la posarà a disposició de mestres i alumnes.

Aquesta és una de les mesures del pla aprovat ahir pel govern català sota el títol "Catalunya, escola d'emprenedors", que parteix del concepte que "cal fomentar l'esperit empresarial no només a la població en edat laboral, sinó també a les futures generacions", segons la consellera Irene Rigau. Per això, les mesures inclouen actuacions a tots els cicles educatius, des de primària fins a la postobligatòria.

Assignatura a 4t d'ESO i FP

El pla inclou la creació d'una assignatura a 4t d'educació secundària obligatòria (ESO), que apareixerà com a optativa a totes les línies en què es dividirà aquest curs a partir del 2012-13, per la diversificació curricular aprovada per l'Estat. A més, el Govern generalitzarà a tots els cicles de formació professional (FP) una nova matèria sobre empresa i iniciativa emprenedora.

Una de les mesures més ambicioses serà un projecte pilot per a la creació d'una xarxa d'emprenedoria de FP "en què alumnes i professors puguin compartir experiències". L'objectiu d'aquesta xarxa serà que els alumnes de FP desenvolupin projectes empresarials vinculats al seu territori. Els millors projectes seran premiats amb microcrèdits oferts per CaixaBank perquè es puguin materialitzar. El pla preveu fins i tot crear "un planter d'empreses a les instal·lacions del centre docent" de FP que ho vulgui fer.

Totes les actuacions d'aquest pla del Govern, que no disposa de "cap pressupost assignat", segons Rigau, seran possibles a través de la col·laboració d'entitats socials i agents econòmics com les patronals Pimec i Cecot, el Consell de Cambres de Barcelona o la Fundació Príncep de Girona. Però més enllà de CaixaBank, la resta no farà contribució econòmica sinó que aportarà material d'estudi o personal per impartir alguna lliçó, a més de concertar visites de grup a empreses.

En el cas de la primària, els estudiants hauran d'estudiar els conceptes econòmics bàsics i el paper que juguen els diferents actors socials actualment. A les escoles rurals, la conselleria vol estendre l'experiència que ja han dut a terme una desena de centres creant "una cooperativa a l'aula, amb la qual els alumnes participen en fires amb els seus propis productes", segons Rigau.

"L'emprenedoria és una actitud i una aptitud. Catalunya sempre n'ha tingut, però molts indicadors diuen que últimament s'ha debilitat. Per això, cal reforçar-la i fer-la global", va argumentar la consellera.

stats