Crònica 10/11/2011

Bosch es vanta que PP i PSOE li han copiat propostes econòmiques

Bosch dóna prioritat a algunes de les propostes per a la reactivació econòmica. Vol incentivar la indústria del país i facilitar la contractació amb mesures que creu que li han copiat Rubalcaba i Rajoy.

Roger Tugas
2 min
Alfred Bosch, candidat d'ERC a les eleccions espanyoles, i Oriol Junqueras, president dels republicans, van participar ahir en un míting electoral a Manresa.

Manresa.La independència és un projecte amb suport creixent, però la principal preocupació dels ciutadans, segons les mateixes enquestes que detecten l'ascens sobiranista, segueix sent la greu crisi econòmica i la creació de llocs de treball. Des d'ERC - RCat - Catalunya Sí ho saben i ahir van destacar en un míting a Manresa algunes de les seves propostes per generar ocupació. Com va dir el seu candidat, Alfred Bosch, a banda del concert econòmic i la independència tenen "tres prioritats més: feina, feina i feina". Proposa afavorir el sector industrial català i una política de deduccions que, segons sospita, els grans partits espanyols li han copiat.

Si fa unes setmanes va ser el candidat de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, qui va es va queixar que el PP li havia plagiat algunes de les seves iniciatives, Bosch s'ho pren amb més filosofia. Assegura que fins a aquesta setmana no havia sentit ni el candidat popular ni el socialista defensar la deducció de 3.000 euros per a autònoms i petites empreses en la primera contractació, com feia ell, que es considera "generós" en aquest sentit. "Els hi cedim" les propostes, es va vantar.

Pel candidat de la coalició , una de les claus per superar la crisi és la indústria, que genera un 23% de la riquesa del país. "Els nostres avis van fer la fàbrica d'Espanya, els nostres fills faran la d'Europa i els nostres néts, la del món", va presagiar l'historiador. Per aconseguir-ho, proposa invertir més en recerca i innovació a costa de retallar la despesa militar, i reclama la transferència de les competències en exportació.

Catalunya rescata Espanya

El candidat independentista va exigir a CiU que especifiqués el seu model de pacte fiscal i, en relació amb el temor que Espanya sigui el pròxim estat a haver de ser intervingut, va assegurar que Catalunya fa "dècades" que rescata Espanya. "Fins quan durarà la solidaritat?", es va preguntar. En una roda de premsa al matí, Bosch va convidar la federació nacionalista a passar-se a l'independentisme si finalment "s'estavella" a Madrid amb la seva proposta de concert econòmic.

El president d'ERC, Oriol Junqueras, també va carregar contra CiU en acusar-la de voler "desmantellar" la presència internacional de Catalunya a causa dels seus acords amb Alícia Sánchez-Camacho. Per evitar-ho, els ha ofert el seu suport, però va avisar: "Si no volen la nostra mà, no tindran cap excusa per explicar que han preferit pactar amb el PP". Els republicans afirmen que no s'estan acostant a CiU, però volen influir en el Govern i evitar així que tingui l'excusa que l'únic partit "responsable" amb qui arribar a acords és el PP.

Al contrari del to conciliador de Bosch, la dirigent de RCat Rut Carandell va carregar contra els sobiranistes que proposen abstenir-se o votar nul el 20-N, com bona part de Solidaritat. "Treballen a favor de l'Espanya colonial i contra els nostres interessos", va sentenciar.

stats