TISORADA A LA SANITAT
Crònica 01/08/2011

El 7% dels CAP catalans tanquen aquest mes d'agost per les retallades

L. Bonilla
1 min

BARCELONA.A Catalunya hi ha 1.215 punts d'atenció primària, entre CAP (375) i consultoris locals (840). A partir d'avui, 85 d'aquests ambulatoris, un 7%, tancaran tot el mes a causa del nou horari d'estiu.

La intenció és reobrir al setembre tot i que els veïns d'algunes poblacions afectades temen que els tancaments siguin definitius. Tot i que cada estiu els ambulatoris redueixen horaris, aquest cop tanquen centres d'atenció primària que altres estius havien estat oberts. Al Vallès Occidental, per exemple, tanquen onze consultoris i vuit més redueixen horaris.

Aquests canvis han provocat les queixes d'usuaris i dels alcaldes de les poblacions afectades -també de Convergència i Unió- que s'han mobilitzat per impedir-ho. Els veïns del barri de Sant Feliu de l'Hospitalet, per exemple, han ocupat el CAP durant dies, però la pressió ciutadana no ha fet desistir el conseller de Salut, Boi Ruiz, dels seus plans.

La conselleria insisteix que aquests canvis, amb els quals pretén estalviar en personal en aquells llocs on durant l'estiu baixen les visites, són temporals i assegura que l'assistència sanitària està garantida en altres centres molt propers. Paral·lelament als canvis d'estiu, ja s'ha començat a aplicar la nova ordenació de les urgències a l'atenció primària. Aquestes mesures seran permanents: 56 CAP tancaran a la nit, 22 anul·len el servei d'urgències i 32 ofereixen la figura del metge a domicili. Segons el conseller Ruiz, molts d'aquests serveis d'urgències només feien una visita de mitjana a la nit, per la qual cosa és "insostenible" mantenir-ho.

stats