ESQUERDA TRANSATLÀNTICA
Crònica 02/10/2011

Califòrnia està arruïnada, però no és Grècia

La crisi econòmica no és la mateixa per a un estat nord-americà que per a un estat europeu. Califòrnia està arruïnada, però no és Grècia. Més integració econòmica vol dir més estabilitat.

Laia Forès
2 min
Protestes contra les entitats bancàries als carrers de San Francisco. Califòrnia té un dèficit fiscal més elevat que el de Grècia.

Brussel·lesCalifòrnia és l'estat nord-americà amb el dèficit fiscal més elevat i la situació de les seves finances és més crítica que la de Grècia. Però de Califòrnia se'n parla ben poc. La raó és que els Estats Units tenen més integració per fer front a la crisi.Vegem les diferències amb la Unió Europea.

1. Unió monetària sense govern econòmic

L'euro es va crear sense un veritable govern econòmic: són 17 economies que comparteixen moneda però mantenen la seva sobirania fiscal. S'intenten coordinar les polítiques però no hi ha prou integració. Als EUA, en canvi, hi ha un Tresor federal amb competències plenes per dirigir la política financera del país. La UE està fent passos endavant per millorar la governança econòmica, però li queda molt per arribar a la integració dels Estats Units.

2. La Unió Europea no té eurobons ni deute federal

La gran diferència amb els Estats Units és que allà el sistema de deute és comú. Per tant, si un estat com Califòrnia té el dèficit pels núvols, els mercats no el podran castigar com passa amb Grècia o Espanya perquè s'acollirà al deute federal. La resta d'estats nord-americans ajuden perquè Califòrnia pugui seguir finançant-se als mercats sense que els interessos es disparin. Per això Brussel·les aposta ara per comunitaritzar una part del deute dels socis europeus.

3. Lentitud en la presa de decisions

Posar d'acord 17 governs de l'euro és, de lluny, molt més complicat que amb un únic govern, com als Estats Units. La crisi ha posat en evidència que la lentitud europea en aprovar mesures per salvar l'euro agreuja la situació i genera desconfiança en els mercats. Els països de la moneda única van a remolc dels mercats, no hi ha capacitat d'anticipar-se als problemes financers. Washington és més ràpid i eficient a l'hora de prendre decisions.

4. Un Banc Central amb poc marge de maniobra

La Reserva Federal (Fed) és l'equivalent al Banc Central Europeu (BCE), però l'ens nord-americà té més competències i instruments. El BCE té com a únic mandat el control de la inflació i la Fed es dedica a polítiques més àmplies. En moments de crisi econòmica, per exemple, la Fed té més flexibilitat que el BCE per comprar deute del Tresor. A la Unió Europea, la compra de bons espanyols i italians ha estat excepcional i polèmica.

5. La cacofonia europea fa perdre credibilitat

A l'eurozona hi ha 17 ministres de Finances, mentre que els Estats Units tenen un sol govern econòmic, el Tresor, amb un secretari que equivaldria a un (inexistent) ministre de Finances europeu. La multiplicitat de veus a la UE genera una cacofonia difícil de digerir a l'exterior i poca credibilitat en els mercats. No hi ha autoritat financera europea.

stats