LA SORTIDA DE LA CRISI
Crònica 19/03/2011

Catalunya acumula gairebé una tercera part del deute autonòmic

Segons les dades oficials presentades ahir pel Banc d'Espanya, l'Estat té un deute públic del 60,1%, una xifra més bona que l'esperada. Catalunya, amb 31.800 milions, és la comunitat més endeutada.

àlex Font Manté
2 min
El president Artur Mas i el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, busquen la manera d'aconseguir el finançament del deute.

Barcelona.El deute de les administracions va créixer durant el 2010, però menys del que s'esperava. Entre l'Estat, les comunitats autònomes i els ajuntaments es deuen més de 638.000 milions d'euros, un 76% dels quals corresponen a l'administració central.

El deute públic es va situar en el tancament de l'any passat en el 60,1% del PIB, només una dècima per sobre del que permet el Pacte d'Estabilitat de la Unió Europea. Feia onze anys que Espanya no superava aquest límit. En qualsevol cas, la dada ha millorat les estimacions del govern espanyol, que preveia un deute del 62,8%. El deute de les autonomies -en conjunt- va ser el que més va créixer durant el 2010. Mentre que el deute dels ajuntaments va augmentar un 2,1% i el de l'Estat, un 13,8%, el de les comunitats autònomes va pujar un 31,7%.

Entre totes les comunitats deuen actualment 115.455 milions d'euros i gairebé una tercera part d'aquesta xifra (un 27%) correspon a Catalunya. El deute de la Generalitat es va disparar un 36,7% durant el 2010. Des de l'esclat de la crisi el deute català s'ha duplicat i, de fet, durant els últims nou mesos de l'any va créixer a un ritme de mil milions d'euros per trimestre.

Les dades no inclouen el que deuen les empreses públiques de cada comunitat. En el cas de Catalunya, aquestes corporacions deuen 7.811 milions addicionals. En total, doncs, el deute català suma 39.700 milions d'euros.

Per afrontar aquesta situació, la Generalitat necessita aquest any 11.600 milions, segons ha admès el nou equip de Govern. El problema és que no queda clar com els aconseguirà. De moment, la Generalitat ha aconseguit un crèdit de 500 milions de CatalunyaCaixa i, tot i que ha rebut l'autorització de l'Estat per vendre 1.800 milions de deute, de moment la conselleria d'Economia no ha aconseguit fer-ho.

Ajuntaments

En general, les corporacions locals són les que més es van estrènyer el cinturó durant l'any passat, sobretot en el cas dels més grans. Els sis ajuntaments amb més de mig milió d'habitants (Madrid, Barcelona, Màlaga, Sevilla, València i Saragossa) van incrementar el deute un lleuger 1,2%.

Entre aquestes grans ciutats, l'excepció va ser Barcelona, que es va desmarcar de la tendència i va disparar el seu deute un 60% fins a situar-lo en 1.202 milions. Per la seva banda, Madrid va aconseguir reduir-lo un 4,5%, però continua sent l'ajuntament més endeutat amb 6.453 milions. De fet, per si sola la capital espanyola està més endeutada que totes les comunitats autònomes, exceptuant Catalunya, el País Valencià i Andalusia.

stats