ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 16/11/2011

Chacón defensa avançar el congrés del PSOE

Davant l'evidència de la derrota d'Alfredo Pérez Rubalcaba, els moviments de cara al congrés del PSOE ja han començat. Chacón és una clara partidària d'avançar-lo per rellevar Zapatero.

Pere Martí
3 min
La candidata del PSC, Carme Chacón, va visitar ahir el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona acompanyada de l'exconsellera de Sanitat Marina Geli.

BarcelonaEl PSOE tenia previst celebrar el seu congrés la pròxima primavera, just després de les eleccions autonòmiques andaluses. Però cada cop són més les veus al si de l'executiva federal que en cas d'una derrota contundent el 20-N, cosa més que probable, aposten per avançar-lo. Entre aquestes veus hi ha la de Carme Chacón, segons fonts pròximes a la candidata, que considera que si es perden les eleccions el partit no pot estar en una situació d'interinatge gaire temps, encara que Alfredo Pérez Rubalcaba continuï com a cap de l'oposició.

La intenció de Chacón té el suport del president andalús, José Antonio Griñan, que té eleccions autonòmiques a la primavera i vol arribar-hi amb un partit renovat i un nou lideratge que pugui aturar l'onada del PP andalús. Si el PSOE perd el govern d'Espanya el 20-N, no es pot permetre perdre l'últim bastió territorial que li quedarà, que és Andalusia. El govern del País Basc és qüestió de temps, ja que quan hi hagi comicis el retorn de l'esquerra abertzale al Parlament farà que el PSOE i el PP perdin la majoria i Patxi López probablement deixarà de ser lehendakari. Precisament, López sona com un dels noms per rellevar José Luis Rodríguez Zapatero, juntament amb el de Carme Chacón. Però el relleu de Zapatero és inajornable. Chacón no amaga la seva disposició a disputar la secretaria general. Ja es va retirar de les primàries de les generals per evitar el conflicte -i no cremar-se-, però no farà marxa enrere per aconseguir la secretaria general del PSOE, càrrec per al qual compta amb el suport del mateix Griñán.

Naturalment, Chacón no arribarà amb les mateixes forces si aconsegueix que Catalunya resisteixi la marea blava i el PSC manté la primera posició que si la perd, perquè aleshores quedaria tocada. Per això, per prudència, la candidata insisteix que d'aquest tema no en vol parlar fins després del 20-N. Però si guanya les eleccions a Catalunya, el seu entorn dóna per fet que es presentarà a la secretaria general del PSOE. La possibilitat que es quedés a Catalunya i optés a liderar el PSC està gairebé descartada, segons les mateixes fonts, tot i que vol mantenir algun tipus de "presència" a la direcció, encara per determinar.

D'aquesta manera, si finalment s'imposa la petició d'avançar el congrés del PSOE, el més probable és que se celebri entre els mesos de gener i febrer, ja que al desembre hi ha el del PSC i al març o a l'abril seran les eleccions andaluses. Griñán té temps per convocar-les fins a l'abril i el més lògic és que esgoti tots els terminis per poder donar temps al PP a desgastar-se amb les retallades que haurà de fer el govern de Rajoy.

Chacón va continuar ahir amb la seva agenda de campanya, que la va portar al matí al Parc de Recerca Biomèdica de Catalunya i a la tarda a Mataró, on va fer un míting. La candidata va insistir a criticar les retallades "salvatges" en sanitat que des del seu punt de vista està fent el Govern: "Posen en perill la recerca al nostre país i la qualitat del nostre sistema sanitari". Chacón va aprofitar la vaga de metges d'ahir i avui per atribuir-la a aquestes retallades i a la mala gestió del Govern a l'hora de negociar amb els professionals del sector.

stats