Crònica 13/07/2011

El Commerzbank vol fer caure Grècia

Isaac Lluch
2 min

Berlín.Cada cop més veus posen sobre la taula una eventual reestruturació del deute grec i ahir Martin Blessing, president del Commerzbank, el segon banc més gran d'Alemanya, no va dubtar a anar més enllà. En rigor va trencar un tabú, ja que va mostrar-se vehementment partidari d'una reconversió del deute de Grècia per evitar un efecte de contagi a Irlanda, Portugal, Espanya o Itàlia.

En un article d'opinió publicat al Frankfurter Allgemeine i titulat "Una cita amb la realitat", Blessing va proposar que els creditors d'Atenes assumeixin una quitança del 30% del valor dels seus bons, que a més serien bescanviats per altres amb venciment a 30 anys i un tipus d'interès del 3,5%. Una solució "dolorosa però accessible", va indicar el dirigent del banc, que significativament és el creditor privat alemany més gran a Grècia. Segons un informe del març, el Commerbank ha facilitat a l'Estat hel·lènic uns préstecs per valor de 2.900 milions d'euros.

Per Blessing, el creditor principal al país grec, amb el Banc Central Europeu (49.000 milions en préstecs), la banca francesa (19.100 milions) i l'alemanya (10.000) al capdavant haurien de replantejar-se una reestructuració de Grècia, perquè cap paquet de mesures d'estalvis legitimat democràticament donarà a Grècia la possibilitat de refinançar-se aviat en el mercat de capitals i tornar tant els deutes com els interessos acumulats. "Grècia necessita fins i tot una liquidació parcial del deute", va sostenir el president del Commerzbank, mentre el cap economista del grup d'assegurances Allianz, Michael Heise, també es va referir a un descompte del préstec estatal grec. El model d'una participació voluntària d'inversors privats en un segon paquet de rescat per a Grècia "no seria gaire esperançador", va indicar Heise.

Fins ara els representants de la branca financera sempre havien deixat clar que una participació de creditors privats en la resolució del deute de Grècia podria fer-se sobre la base de voluntarietat. No obstant, el BCE va advertir fa setmanes que una reconversió del deute grec significaria acceptar una vulneració de les seves obligacions de pagament, cosa que faria tremolar la confiança dels mercats. Blessing dóna per perduda Grècia i supervisa que "el contagi a altres països també s'ha detectat sense reestructuració". Una fallida d'Itàlia seria un veritable perill per al Commerzbank: els seus crèdits pendents allà són uns 9.000 milions d'euros, el triple de les garanties que manté a Grècia.

stats