CARTA MAGNA REFORMA EXPRÉS
Crònica 26/08/2011

La Constitució no fixarà xifra

Pere Martí
2 min
La Constitució no fixarà xifra

BarcelonaNe gociació contra rellotge per tancar la reforma de la Constitució més ràpida de la història, que avui s'ha de registrar al Congrés com a projecte de llei. Ahir va ser un dia intens, amb reunions llargues i trucades urgents, tot i que a l'hora de tancar aquesta edició encara quedava algun serrell. Semblava que PSOE i PP tenien ben travada la proposta, quan la va anunciar per sorpresa Zapatero aquest dimarts, però no era així.

No ho estava tant, o la irrupció de Alfredo Pérez Rubalcaba, que se'n va assabentar per telèfon dilluns a la nit, ha fet canviar una part del guió inicial. A l'hora de tancar aquesta edició, fonts populars asseguraven que el pacte estava "molt a prop". Inicialment, els socialistes, amb el suport de CiU, no volien que la reforma de la Constitució inclogui una xifra concreta sobre la limitació del dèficit. El PP insistia a fixar-la, com fa la constitució alemanya, i a més que estigui molt pròxima al dèficit 0. En el cas alemany, el dèficit no pot superar mai el 0,35%. Les comissions del PSOE i el PP, encapçalades per Francisco Fernández Marugán i per Cristóbal Montoro, van estar intercanviant-se papers per mirar de tancar un acord. En les negociacions també van intervenir directament Zapatero i Mariano Rajoy, a més de Josep A. Duran i Lleida, que anava informant dels avenços al conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell. Duran va fer saber tant al PSOE com al PP que la federació no donaria suport a la reforma constitucional si s'introduïa una xifra en el redactat. La posició de CiU va reforçar la del PSOE i va obligar el PP a revisar el seu plantejament inicial i acceptar que la reforma constitucional estableixi una disciplina fiscal sense fixar el sostre del dèficit, que es deixa per a una llei orgànica posterior.

La reforma se centrarà en l'article 135 de la Constitució, on s'hi afegirà que "totes les administracions de l'Estat hauran de respectar el principi d'estabilitat pressupostària". La xifra es fixarà en la llei orgànica que s'haurà de fer un cop reformada la Constitució i que ahir encara no havia transcendit. La previsió de socialistes i populars és tenir la llei feta a finals del 2012.

Un cop hi hagi l'acord definitiu, el PSOE i PP presentaran avui el projecte de llei perquè sigui debatut en el ple del Congrés de la setmana que ve. CiU en cap cas signarà el projecte, encara que pugui estar-hi d'acord, i estudiarà la seva posició en funció de si els continguts de la futura llei orgànica retallen o no l'autogovern. Tampoc descarta de manar que la reforma constitucional s'aprovi per referèndum.

stats