DECISIÓ JUDICIAL
Crònica 27/07/2011

El Constitucional rebutja que els embargaments vulnerin drets

El Tribunal Constitucional considera que les execucions hipotecàries no vulneren els drets fonamentals de tutela judicial efectiva i d'una vivenda digna de les persones afectades.

Laia Espín
1 min
Un dels inquilins desnonats dels pis del carrer Andrade de Barcelona, dilluns passat, acompanyat per un ampli dispositiu policial.

Barcelona.El Tribunal Constitucional (TC) va dictar en una interlocutòria feta pública ahir que els embargaments que permeten a les entitats financeres o creditors quedar-se amb la vivenda per impagament de la quota no són inconstitucionals.

La resolució rebutja així estudiar el recurs d'inconstitucionalitat presentat pel jutjat d'instrucció número 2 de Sabadell, el setembre del 2010, en què considerava que el sistema d'execucions hipotecàries actual vulnera el dret a una vivenda digna i a la tutela judicial efectiva, ja que no permet al jutge estudiar si existeix "un caràcter abusiu" de les hipoteques.

Els arguments del TC

El tribunal argumenta en el seu escrit que no és inconstitucional el sistema d'embargaments actual perquè recolza en diverses sentències prèvies, una del 1981, en què es considera que l'afectat no queda "indefens" perquè pot evitar l'embargament pagant l'import que té pendent, o interposant una demanda per defensar els seus interessos.

Aquesta decisió del tribunal arriba en un moment en què fins i tot s'ha generat un moviment social que intervé per impedir desnonaments. Dilluns passat, uns 300 veïns del barri del Clot de Barcelona van intentar impedir-ne un, però un ampli dispositiu dels Mossos el va fer efectiu. El resultat, però, van ser 10 ferits i 40 denunciats. Precisament, ahir mateix el sindicat SAP-UGT dels Mossos d'Esquadra va expressar el seu malestar per l'ampli dispositiu utilitzat en aquest cas.

La resolució del TC inclou un vot particular del magistrat Eugeni Gay, en què es mostra crític i manifesta que la resolució no té en compte elements de transcendència social i constitucional com les "especials circumstàncies de la situació econòmica i financera actual", diferent a les existents als vuitanta, quan es va marcar la doctrina sobre les execucions hipotecàries.

stats