ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 08/09/2011

Coscubiela serà cap de llista d'ICV al Congrés

Contra tot pronòstic, Joan Coscubiela, exsecretari general de CCOO a Catalunya, serà el candidat d'ICV a les eleccions espanyoles. No s'espera que tingui rival a les primàries ecosocialistes.

Oriol March
3 min
Militant de base i candidat Joan Coscubiela, aquí amb Josep Maria Álvarez (UGT), és militant de base d'ICV i abans ho va ser del PSUC. Va tancar les llistes a les eleccions europees encapçalades per Raül Romeva.

Barcelona.El vestíbul del centre cívic de la Barceloneta registrava ahir a mig matí molt més moviment del que és habitual. A primera hora, ICV havia enviat un comunicat en què anunciava una roda de premsa en què es presentaria el seu candidat a les eleccions espanyoles del 20-N, sense donar més detalls. Gairebé fins a l'últim moment es va fer esperar la sorpresa que els ecosocialistes feia setmanes que preparaven: la presentació en societat de Joan Coscubiela, fins fa tres anys secretari general de Comissions Obreres (CCOO) a Catalunya, com a candidat a ser cap de llista d'ICV al 20-N.

El seu nom xoca per dos motius. En primer lloc, perquè significa que finalment no serà Dolors Camats la que encapçali la llista, tal com feia mesos que es donava per fet en cercles polítics i periodístics de Barcelona. En segon lloc, perquè era un nom que no era a les travesses. "Fins a finals d'agost no vaig haver de prendre aquesta decisió", assegurava Coscubiela, ja en privat, després d'haver presentat la seva candidatura, que té el vistiplau del secretari general del partit, Joan Herrera, i de Joan Saura, president dels ecocialistes.

Aposta transversal

Liquidada l'opció Camats -que ella mateixa va desestimar quan va veure que fructificava l'aposta per Coscubiela-, el perfil de l'exsecretari general de CCOO permet a ICV obrir-se a més segments de l'electorat. El seu passat com a líder del primer sindicat de Catalunya hauria de permetre als ecosocialistes captar vots dins l'electorat tradicionals del PSC, especialment entre els descontents amb la manera com els socialistes han gestionat els maldecaps de la crisi econòmica. El mateix Coscubiela sap que hi ha aquesta oportunitat i en la seva primera intervenció pública -custodiat per Camats i pel veterà alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Tejedor- va carregar contra els mercats i els lobis, als quals va acusar de "voler substituir la ciutadania". Precisament la submissió del govern Zapatero als mercats ha estat una de les principals crítiques que ICV ha fet a l'executiu espanyol des que van esclatar les turbulències financeres.

Coscubiela va explicar per què es va decidir a fer el pas -decisió que es ratificarà en unes primàries- i va considerar que es tracta d'un "trànsit natural en la política". Però sap que l'esperen anys complicats si aconsegueix representació al Congrés dels Diputats. Amb el PP pujat en l'onada de la majoria absoluta, tal com pronostiquen gairebé totes les enquestes, i tenint en compte les retallades draconianes que estan aplicant els populars a totes les comunitats autònomes que governen des de fa pocs mesos, el paper d'ICV no serà fàcil. "Tampoc ningú m'ha dit que ho seria", va considerar Coscubiela.

"Alquímia política"

L'exsecretari general de CCOO també va obrir les portes al moviment del 15-M en el seu discurs. "El compromís polític també es concreta en moviments com aquest, no només des de les institucions", va indicar Coscubiela. La part més ideològica de la seva intervenció la va destinar a explicar la tasca "d'alquímia política" que, a parer seu, ha dut a terme ICV al llarg dels últims anys. "És l'únic partit que ha sabut entendre els problemes del segle XX i traslladar la seva resposta al context del segle XXI", va ponderar, en referència a l'aposta per la sostenibilitat i a les diferències entre classes que, segons ell, ha anat obrint el sistema capitalista actual.

És per això que, per Coscubiela, les solucions a tots aquests problemes només poden venir de l'esquerra. "Han de decidir les institucions, no els mercats", va assegurar. Es va mostrar més tebi en l'horitzó nacional català: només va parlar de la necessitat de "millores en l'autogovern", i el concepte del dret a decidir el va tocar de passada i el va situar en un context més individual que no pas català. Si finalment hagués estat Camats la candidata, el discurs nacional hauria estat més pronunciat que amb Coscubiela. De fet, l'exlíder de CCOO s'ha posicionat en contra de la proposta de pacte fiscal que enarborarà CiU a les eleccions espanyoles.

Procés intern fins al 25

El candidat té ara fins al dia 16 per recollir els 50 avals necessaris per concórrer a les primàries que decidiran el cap de llista d'Iniciativa a Madrid. La direcció no té previst que s'hi presentin altres militants, com ara l'actual diputada Núria Buenaventura. Encara que no tingui rivals, els afiliats tenen dret a votar fins al dia 25 d'aquest mes en unes primàries que es posaran en marxa dissabte al Consell Nacional.

El nom de Coscubiela va despertar algunes suspicàcies en certs sectors del partit i del seu soci d'EUiA. Aquestes veus crítiques li van retreure ahir que es posicionés a favor del Tractat de Lisboa, al qual culpen, en bona part, de la situació econòmica actual i de la Constitució Europea, que ICV va rebutjar.

stats