MÓN MIRÓ SÍMBOLS
Crònica 09/10/2011

Diccionari de signes

Antoni Ribas Tur
2 min
Diccionari  de signes

Els signes i els símbols de l'obra de Miró -que va recollir en quatre dibuixos que va titular Seguici d'obsessions - van, segons M.J. Balsach, més enllà d'allò plàstic i remeten a una concepció del món i a una recerca espiritual. Va començar a utilitzar-los als anys vint i apareixen al llarg de la seva obra. Aquí n'hi ha alguns exemples.

Cabells

"Els tres cabells són aquí, a l'esquerra, formen el personatge"

En l'obra de Miró, els cabells són un signe de moviment, són el rastre que deixa un personatge o un ocell al seu pas.

Dona

"Això que jo anomeno 'dona' no és pas una criatura, sinó un univers "

Representa la naturalesa, la fecunditat i també la pàtria. I està relacionada, tal com ell mateix va afirmar, amb "el vessant del pensament de la violència, separant-ne el costat humà, una violència personal".

Escala

"Al principi era una forma plàstica. Durant la guerra va acabar simbolitzant l'evasió"

Representa una via d'escapament de la realitat i l'ascensió espiritual.

Estels, sol, lluna

"Tres formes que per a mi representen la influència d'Urgell"

Els estels representen la lluita de la llum contra les tenebres, el conflicte entre les forces espirituals i les materials. L'estel de cinc puntes representa la plenitud de l'ésser. La lluna és l'element femení, en contraposició a l'element masculí. També la va utilitzar per fer les cames i els braços de molts personatges, amb la mateixa forma amb què la va representar, com si fos una lluna minvant. El sol és l'escalfor, l'apassionament, la vibració de la vida. La llum que emeten els sols mironians és groga i tenyeix tot el cel.

Números

"No és un interès plàstic. És per les xifres mateixes"

Miró no es considerava una persona supersticiosa, però recordava que havia nascut l'any 93 al número 13 del carrer Regormi i els conferia una facultat màgica. Les sèries que va realitzar sempre van estar compostes per un número senar de peces, ja que els números parells no li agradaven. En el seu univers, el 9 representa les gestacions i les recerques fructuoses i té un valor ritual. Miró va vincular el 3, invertit, amb els testicles. El 13, amb la dona: l'1 són els braços i el 3 els pits.

Sexe femení

"Quan faig un sexe gran de dona, és com una deessa, com el naixement de la humanitat"

El sexe femení envoltat de flames abunda en moltes obres mironianes, a vessar de referències sexuals i eròtiques. Tot i representar la fecunditat, pot ser amenaçador i violent.

Sexe masculí

"És el naixement d'un arbre"

Miró va pintar els escassos personatges masculins de la seva obra amb el sexe en erecció. El significat és sagrat, no eròtic. Representa el naixement d'una llavor que creix sota terra.

L'ull

"És una cosa molt objectiva, que veu. La tela mira l'espectador"

En l'obra de Miró, els ulls, que tot ho veuen, tenen el seu origen en els absis dels frescos romànics, que tenen ulls entre les plomes. Van fascinar Miró des que els va descobrir, quan era petit, al MNAC.

stats