ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 06/11/2011

Duran apuja el to contra Rajoy i el fa coresponsable de la crisi

L'ascens del PP a les enquestes ha fet que Duran enfoqui els seus atacs cap a Mariano Rajoy. En critica el model econòmic "especulatiu" i que s'aliï amb el PSOE per anar contra Catalunya.

Oriol March
2 min
L'alcalde de Vic, Josep M. Vila d'Abadal, va ser l'amfitrió de Duran ahir a Vic. Enfrontats des de fa mesos, ahir van fer un alto en el camí del seu xoc polític per fer campanya a favor de CiU.

MartorellJa es va intuir divendres al vespre, en un acte a Sabadell, quan va alertar de la deriva "ultraconservadora, ultradretana i espanyolista" del PP. Josep A. Duran i Lleida, candidat de CiU a les eleccions espanyoles, ha decidit enfocar els seus atacs contra els populars -fins ara s'havia centrat a carregar contra els socialistes- perquè veu com li poden arrabassar la tercera plaça a les eleccions del 20-N. Ahir va confirmar aquesta nova estratègia, forçada per l'últim baròmetre del CIS (13 diputats nacionalistes, 12 per al PP), al llarg del primer dissabte de campanya. "L'eslògan del PP diu «Suma't al canvi», però el PP no suma mai, i si ho fa només és per unir-se al PSOE per anar contra Catalunya", va alertar Duran en un míting a Martorell.

En aquest sentit, el candidat va recordar les vegades que populars i socialistes s'han unit per "laminar" l'autonomia catalana, posant especial èmfasi en la reforma exprés de la Constitució endegada per limitar el dèficit públic. El lloc triat per deixar anar aquest missatge respecte al PP no és casual. Martorell és el principal bastió municipal de CiU al Baix Llobregat, una comarca clau en aquestes eleccions perquè, en ser un tradicional viver de vots socialistes, pot permetre a CiU acostar-se a Carme Chacón i, al mateix temps, frenar l'onada guanyadora del PP. Els nacionalistes van ser la tercera força a la comarca l'any 2008. "Aquí és on podem decantar la balança", va advertir Salvador Esteve, alcalde de la localitat i president de la Diputació de Barcelona, símbol del nou poder municipalista de la federació.

L'objectiu és clar: evitar que no només el PP es beneficiï del vot de càstig envers el PSOE. Així que Duran ha iniciat un discurs que posa en dubte la capacitat de Rajoy per sortir de la crisi. "La recuperació econòmica no passa pel cap de files del PP, perquè el seu partit exemplifica l'economia especulativa del pelotazo i perquè han estat profundament irresponsables aquesta legislatura", va exclamar Duran en un dinar amb empresaris a Vic i, posteriorment, gairebé amb les mateixes paraules, a Martorell.

El candidat els va culpar de posar pegues al tràmit de la negociació col·lectiva i va insinuar que, si el PP hagués seguit governant Espanya, l'economia espanyola estaria pitjor que la de Portugal i Grècia en aquests moments. "Si ara estem com estem és també per culpa dels populars", va recordar Duran.

També n'hi ha per al PSC

Que Duran, alertat per les enquestes, hagi redirigit els seus atacs cap al PP no vol dir que s'hagi oblidat del PSC ni, especialment, de Carme Chacón i Daniel Fernández, coordinador dels socialistes catalans al Congrés. Fernández va dir fa dies que els representants de CiU a Madrid eren uns "mariachis" de Rajoy, i ahir Duran li va respondre àcidament: "Prefereixo ser mariachi de Catalunya que palmero del PSOE".

La jornada d'ahir va servir per presenciar la primera trobada entre Duran i Josep Maria Vila d'Abadal, alcalde de Vic i representant més visible del sector crític i independentista d'Unió. Van oblidar el seu enfrontament per uns instants, i fins i tot es van abraçar davant d'un centenar d'empresaris osonencs.

stats