EL SOBIRANISME EL 20-N
Crònica 04/10/2011

ERC ultima una coalició amb Carretero que exclou Solidaritat

ERC i Reagrupament tenen gairebé tancades les negociacions per anar junts el 20-N. Amb SI la situació és més complicada i depèn de les últimes converses, però els republicans no ho posaran fàcil.

Roger Tugas
3 min
Junqueras va liderar ahir la seva primera executiva com a president d'ERC, ja amb una patata calenta com la llista del 20-N i la possible coalició amb SI i RCat a l'aire.

Barcelona.El serial de les llistes independentistes per al 20-N arriba al capítol final amb el desenllaç ja escrit. Des del 31 d'agost -quan SI va donar a conèixer les seves condicions-, s'han succeït diverses converses formals i informals que tenien en ERC l'eix central i que també involucraven Solidaritat i Reagrupament (RCat). I precisament van ser els republicans els que ahir, en la primera executiva amb Oriol Junqueras com a president, van posar les bases per tancar una llista conjunta amb el partit de Joan Carretero, que si no hi ha un profund gir argumental exclourà SI.

El compte enrere força a prendre una decisió aviat, ja que divendres s'acaba el termini per inscriure coalicions a la Junta Electoral Central. Junqueras, però, va negar que formalment haguessin pres cap decisió i va assegurar que "les converses estan obertes" amb tothom per pactar una llista, però fonts de la direcció confirmen que l'executiva sí que va prendre un principi d'acord.

Els republicans han convocat SI a una reunió aquest matí en què els exposaran les condicions per arribar a un pacte. Els solidaris eren optimistes arran de les converses mantingudes i ja van fer arribar l'últim oferiment ahir al matí, que incloïa cedir els primers llocs de totes les circumscripcions als candidats d'ERC i que Joan Tardà ocupés la segona plaça per Barcelona. Els republicans, però, prioritzen reforçar la marca pròpia a buscar la unitat independentista i reclamaran entre altres qüestions que SI quedi a la pràctica minimitzada en la possible coalició, tant en qüestions d'imatge com de representativitat a les llistes.

Preveuen que el partit d'Uriel Bertran i Alfons López Tena no acceptarà la demanda, tot i que el candidat republicà, Alfred Bosch, sí que desitja la coalició. Quadres d'ERC, però, al·leguen "falta de confiança" per anar junts -arran dels atacs de SI des que es va fundar i de la fuga d'afiliats i vots que ha provocat- i militants de base també reneguen d'un possible acord, ja que els vots solidaris van impedir que ERC entrés el 22-M en molts ajuntaments on SI tampoc tenia possibilitats. Les ferides encara són massa recents.

Camp de proves independentista

Si Solidaritat no accedeix a aquestes doloroses renúncies i, per tant, la coalició no fructifica, Bertran ja va anunciar que no serien presents el 20-N. Un sector de la formació volia que l'experiència unitària servís de "camp de proves" de cara al 2014 i per teixir la confiança necessària i "descobrir com funcionaria" l'experiència per traslladar-la a les pròximes eleccions catalanes. Per contra, dirigents com Tena circumscrivien la coalició a les estatals del 20-N.

Un cas oposat és RCat. Al gener, Carretero -que manté bona sintonia amb Junqueras-, ja va defensar en una entrevista a l'ARA que ERC havia de ser "el pal de paller de l'independentisme". Igualment, en les municipals, els reagrupats van pactar prioritàriament amb ERC, de manera que es van crear sinergies positives en l'àmbit local.

Els dirigents republicans, per tant, creuen que l'aliança amb RCat pot tenir més recorregut i es plantegen algun acord de col·laboració més permanent. L'entesa, a més, ha estat en qüestions programàtiques i els reagrupats no han reclamat llocs a les llistes. Així, encara que havia circulat com a rumor, Carretero no es planteja encapçalar la de Girona.

Una plataforma d'independents

Paral·lelament a les converses amb partits, Junqueras sondeja independents de renom que es vulguin integrar a la llista i entitats que hi vulguin donar suport. ERC, per tant, es presentarà amb una plataforma associada que accentuarà la desitjada imatge de renovació.

stats