COALICIÓ INDEPENDENTISTA
Crònica 24/11/2011

ERC descarta per ara federar-se amb Carretero

Els dirigents d'ERC i RCat valoren positivament els fruits d'una coalició que volen mantenir, però hi ha diferències quan se'ls pregunta sobre com ha d'acabar. Joan Carretero vol una federació tipus CiU.

Roger Tugas
2 min
Carretero i Junqueras en un acte de campanya amb el candidat del 20-N, Alfred Bosch.

BARCELONA.El president d'ERC, Oriol Junqueras, va destacar dilluns la coalició amb Reagrupament (RCat) com una de les claus per capgirar les enquestes negatives respecte al seu partit a l'estiu. "Val la pena cuidar-la al llarg dels pròxims anys i no només al Congrés", va assegurar abans d'afegir que hi ha "el compromís d'afrontar-ho". RCat, però, ja ha pres posició i el seu president, Joan Carretero, s'ha decantat per una federació a l'estil de CiU, opció que els republicans no preveuen.

La negociació no és urgent de moment i el líder de RCat ha fixat la proposta a mitjà termini, cosa que allunya el focus del conflicte. Per ara comparteixen el diagnòstic que l'aliança ha funcionat bé, tant en la trentena de coalicions municipals com en el 20-N, i que ha facilitat reconciliar diversos sectors i personalitats del sobiranisme. És l'anomenat efecte suma, al qual no volen renunciar.

De moment, ERC i RCat han constituït un comitè de seguiment de la tasca dels seus diputats a Madrid, però els republicans asseguren que encara no han rebut cap proposta de "vincle orgànic", així que no es plantegen nous passos. "Quan tinguem una proposta formal, la valorarem", afirmen, tot i que se senten "satisfets amb com s'ha treballat fins ara". Alguns dirigents d'ERC, però, adverteixen que volen evitar una "política de quotes" que, com observen que passa a CiU amb Unió, "sobredimensionin i donin dret de veto al partit petit", en aquest cas RCat. Veuen com a més possible un vincle intermedi entre la federació i la integració a ERC, l'opció ideal per als republicans, tot i que s'obren a impulsar accions conjuntes més enllà de les conteses electorals.

Funcionament a nivell intermedi

Els pròxims passos arribaran aviat. Aquest cap de setmana la cúpula reagrupada abordarà la qüestió, mentre que els republicans iniciaran contactes al territori per conèixer el funcionament en campanya del treball conjunt arreu. De fet, a Girona va haver-hi el primer conflicte a l'hora d'escollir el cap de llista i des de RCat apunten que, per aprofundir en les relacions, la renovació a ERC hauria d'arribar a les estructures intermèdies del partit.

La plataforma d'independentistes Catalunya Sí està en l'aire. D'aquí dues setmanes decidirà si es constitueix en associació per unir independents -molts, lligats a les consultes- que no volen tenir carnet de cap partit. A ERC li interessa crear entorn i els facilitarà la feina "perquè treballen còmodes al costat dels partits", com en el seu dia feia Ciutadans pel Canvi amb el PSC.

stats