LES FINANCES DE LA GENERALITAT
Crònica 26/11/2011

ERC proposarà a CiU la consulta pel concert abans de la primavera

ERC vol una consulta sobre el concert econòmic abans de la primavera com a estratègia prèvia a negociar amb Madrid. Aquesta serà una condició per seure a negociar amb CiU els comptes del 2012.

Sara González
2 min
La portaveu d'ERC, Anna Simó, observada pel president del seu grup parlamentari  en una sessió recent del Parlament.

BARCELONA.ERC considera que, si tal com apunta el Govern la negociació del concert econòmic amb Madrid "serà llarga", més val començar, com va dir Josep Guardiola, "ben d'hora, ben d'hora". Mariano Rajoy ja ha deixat clar que pararà l'orella a les reivindicacions de Catalunya, però que no està disposat a cedir la sobirania fiscal. Davant aquest cop de porta, els republicans defensen que se celebri una consulta ciutadana sobre el concert durant el primer trimestre del 2012: aquesta serà una de les condicions que posaran sobre la taula de negociació dels pressupostos amb el Govern.

L'agenda d'ERC sobre el concert té tres passos. El primer, l'aprovació "sense dilacions" de les conclusions de la comissió del concert tan aviat com sigui possible. De fet, ja no es va complir la primera data prevista, el ple del 2 de novembre, a petició de PP i PSC, que temien patir-ne conseqüències a les eleccions del 20-N.

La fixació d'una nova data és encara una assignatura pendent. El segon pas que contemplen els republicans és la celebració de la consulta abans de la primavera. I l'últim, "amb la força del Parlament i de la ciutadania", anar a negociar a Madrid. L'objectiu ideal segons ERC seria tancar la qüestió a finals de l'any que ve per arribar al 2013, any en què es revisarà el sistema de finançament, amb la qüestió tancada.

Que la ciutadania voti abans de la negociació és, segons els republicans, una garantia per "maximitzar les possibilitats" de la proposta i evitar que es torni a repetir el capítol de l'Estatut, quan els ciutadans van votar una versió modificada del text que inicialment es va aprovar al Parlament. "No volem una altra enganyifa", insisteixen fonts d'ERC.

L'alternativa al PP

De fet, els republicans consideren la qüestió tan cabdal per frenar la "sagnia que pateix el país" que serà una de les condicions per seure a parlar dels pressupostos amb el president de la Generalitat, Artur Mas. També ho seran altres qüestions, com la reforma de les retallades en sanitat i l'aplicació d'una fiscalitat progressiva aplicant l'impost sobre el patrimoni o reinstaurant l'impost de successions per a les grans fortunes. ERC seria per al Govern l'alternativa a tornar a pactar els comptes amb el PP, l'únic partit que, d'entrada, ha aplaudit el paquet d'ajustos que aquesta setmana va presentar Mas. Però per a CiU la consulta no és, a hores d'ara, una prioritat.

El Govern ha insistit que, malgrat la negativa pública de Rajoy a donar el concert econòmic a Catalunya, res serà vàlid fins que es digui cara a cara en una negociació. Per CiU la consulta és una eina dissuasiva que cal impulsar quan les converses amb el PP no prosperin. ERC insisteix que, en aquest cas, l'ordre dels factors sí altera el producte i es corre el risc d'acabar obtenint, només, un percentatge superior de la recaptació d'algun impost.

stats