TERRORISME GLOBAL
Crònica 01/10/2011

EUA assassina el segon d'Al-Qaida

L. Kasinof / M. Mazzeti
2 min
Independència d'acció en un país en plena batalla pel poder 1. Els Estats Units van aprofitar ahir el caos del Iemen per llançar un atac contra un dels membres d'Al-Qaida més buscats. A la imatge, soldats iemenites fidels al president Sàleh patrullen pel entre de Sanà, la capital del Iemen. 2. L'imam Anwar Al-Awlaki en un dels vídeos propagandístics atribuïts a la xarxa terrorista islamista.

The New York Times / Sanà / WashingtonUn míssil disparat ahir des d'un avió nord-americà teledirigit al Iemen va matar Anwar al-Awlaki, un imam radical nascut als Estats Units i que era considerat tant el líder de la xarxa terrorista a la península Aràbiga com el conspirador i portaveu angloparlant més influent d'Al-Qaida. El míssil va impactar deliberadament contra el seu cotxe mentre es conduïa pel nord del país. En l'atac també hauria mort un company seu i editor de la revista jihadista de la xarxa islamista en anglès, Inspire , segons l'agència de notícies oficial del Iemen, Saba.

Es desconeixen molts detalls de l'atac, però un portaveu del govern nord-americà va dir ahir que Al-Awlaki -en ordre de cerca i captura des de fa 2 anys al Iemen després que el president dels EUA, Barack Obama, autoritzés la seva "eliminació"- havia estat identificat i mort amb un míssil Hellfire des d'un drone (un avió sense pilot) operat per la CIA. El portaveu va voler aclarir que es tracta del primer atac de la CIA al Iemen des del 2002 i el primer atac a un nord-americà a la guerra contra el terrorisme global que va engegar els EUA fa 10 anys.

Obama celebra la notícia

L'agència de seguretat nord-americana considera la mort d'Al-Awlaki un pas crucial en la lluita contra la xarxa islamista. En aquest sentit, Obama va afirmar ahir que la seva mort "és el cop més important contra la filal d'Al-Qaida més activa a nivell d'operacions". El terrorista era un membre important d'Al-Qaida a la península Aràbiga, considerada la més perillosa de les filials de la xarxa. També se'l considerava el planificador de diversos intents d'atemptats contra nord-americans. Els més destacats van ser el cop mortal a la base de l'exèrcit a Fort Hood (Texas), l'atemptat amb bombes frustrat a Times Square i el segrest d'un jet direcció Detroit.

Saba va informar ahir de la mort també de Samir Kahn, un altre ciutadà nord-americà però d'origen pakistanès. Kahn era redactor de l'edició en anglès d' Inspire i havia publicat un especial sobre l'11-S en l'última edició, a més d'escriure l'any passat que "estava orgullós de ser un traïdor d'Amèrica". Un portaveu de Washington va dir que també creia que era mort.

La CIA va poder esbrinar on s'amagava Al-Awlaki a través d'una trucada telefònica que va fer a un familiar. És la teoria del pare del terrorista, que va anar ahir a reconèixer el cos del seu fill, segons citava l'agència Saba.

L'assassinat d'Al-Awlaki arriba enmig d'una profunda crisi política al Iemen, el país més pobre del món àrab, des d'on el dictador Ali Abdul·lah Sàleh ha desobeït totes les crides a la seva dimissió, tant del poble com dels països veïns.

Un nord-americà dissident

Al-Awlaki (1971) va néixer a Nou Mèxic, fill de pares iemenites. Va començar a predicar a les mesquites quan encara era un estudiant universitari als EUA. Segons les investigacions, Al-Awlaki s'hauria relacionat amb la majoria de líders d'Al-Qaida i presumptament va planejar i dirigir diversos atacs terroristes contra els Estats Units.

stats