UN PAÍS ENFRONTAT AL SEU PASSAT
Crònica 03/08/2011

Egipte jutja Mubàrak

Avui està programat el judici contra l'expresident d'Egipte, Hosni Mubàrak, acusat de corrupció i de ser responsable dels crims durant la revolta. Al carrer, però, la gent dubta que finalment comparegui.

Ariadna Matamoros
3 min
Egipte jutja Mubàrak

Barcelona.El Hassan mirarà avui el judici de Hosni Mubàrak si passa per casa, però realment no té gaire interès a seguir la vista perquè no confia que l'exdictador egipci comparegui davant del jutge. "Creiem que no apareixerà. Diran que està malalt o qualsevol altra excusa i el judici s'ajornarà", ha explicat a l'ARA aquest traductor i productor egipci, resident a Alexandria. "El clima als carrers del Caire és que no compareixerà. Mubàrak va rebre la notificació que hi havia el judici tot just aquest dilluns. La realitat és que s'ajornarà fins al setembre, després del Ramadà", diu, per la seva banda, des del Caire la blogaire egípcia Ethar El-Katatney. "La idea d'un judici és la manera de distreure la gent del que passa al carrer, qui hi ha a la presó i els canvis polítics reals que s'estan duent a terme, que són nuls. Quan la població s'adoni del que passa, serà massa tard per reaccionar", continua El-Katatney.

Qui sí que estarà pendent del televisor és un altre alexandrí, el jove Mahmud Elsaied, treballador d'un supermercat, que es mostra convençut que Mubàrak compareixerà davant del jutge Ahmed Refaat a l'Acadèmia de Policia, el lloc on es durà a terme el judici contra l'exdictador, els seus dos fills -Alaa i Gamal-, l'exministre de l'Interior, Habib al-Adli, i sis dels seus assistents més propers. Tots ells s'afronten a càrrecs que els poden portar a la pena de mort, acusats de corrupció i de ser responsables de l'assassinat de manifestants durant la revolta egípcia, que va acabar amb un balanç de 900 morts.

"Tinc amics que s'han demanat festa per mirar el judici", continua en una conversa telefònica el Mahmud, que afegeix que si Mubàrak no apareix "coses molt dolentes passaran al Caire".

Ahir es va anunciar que el judici a l'expresident de 83 anys, que està previst que duri un parell dies amb sessions consecutives, es durà a terme en una sala de conferències amb capacitat per a 600 persones a l'Acadèmia de Policia, als afores de la capital. El lloc del judici es va canviar a l'últim moment per raons de seguretat i les televisions estatals seran els únics mitjans acreditats per retransmetre en directe la vista.

Incògnites i farsa

Després de 18 dies de protestes, Hosni Mubàrak va dimitir l'11 de febrer i va cedir el poder a una junta militar. El mes d'abril va ser detingut i avui s'espera que sigui jutjat. Des dels carrers d'Egipte la compareixença de l'exdictador es veu amb certa reticència, però tothom seguirà de prop el que passi.

Des de la seva dimissió, l'expresident egipci no ha estat mai a la presó, sinó que és en un hospital a la localitat de Xarm al-Xeikh sota custòdia policial. Els informes sobre el deteriorament del seu estat de salut el van lliurar d'atendre el seu primer judici, previst a l'abril.

Ara, els mitjans del país omplen portades amb la "severa depressió" que pateix l'exdictador i, malgrat que la setmana passada el ministre de Sanitat egipci, Amr Hilmi, va assegurar que la salut de Mubàrak el permetia viatjar al Caire per ser jutjat, el seu equip mèdic va dir el contrari, destacant que l'expresident no menja sòlids i només s'alimenta de líquids. Qui s'ha desmarcat d'aquest discurs és un dels advocats que representa Mubàrak, Iossi Abdel Razek, que va confirmar que el seu client anirà al tribunal, informa el diari Ahram en la seva versió digital. Tot i això, encara que finalment comparegui, la defensa pot tornar a ajornar el judici demanant nous documents o fent una crida a nous testimonis, indica el rotatiu.

Pausa temporal

"Després de la revolució no hi ha hagut grans canvis. Ens van donar peixet amb la dimissió de Mubàrak i ara tothom protegeix l'exdictador, tant les potències occidentals com la mateixa junta militar", opina el Hassan. "La revolució egípcia només triomfarà si és una revolució global a la resta de països àrabs, i això no s'està veient a Líbia o Síria", lamenta el productor alexandrí.

Pel Hassan, el motor de la contrarevolució que va començar el 8 de juliol, en què milers d'egipcis van tornar a Tahrir, "són els morts". Els familiars de les víctimes de la revolta egípcia són els primers que van tornar a acampar a la plaça cairota per reclamar justícia i són els últims que van ser desallotjats per l'exèrcit aquest dilluns, dos dies abans del judici a Hosni Mubàrak.

Ara el clima als carrers d'Egipte dependrà del que passi en les pròximes hores. Si finalment Mubàrak és jutjat, els manifestants veuran una de les seves principals demandes satisfetes. Si no, caldrà veure amb quins ànims encaren els egipcis el mes sagrat dels musulmans.

stats