EDUCACIÓ
Crònica 01/02/2011

Espanya té més 'ni-ni' que mai

Isaac Salvatierra
2 min
La xifra de joves espanyols que es decideixen per cursar estudis postobligatoris està estancada.

BarcelonaUna altra galleda d'aigua freda per a l'educació espanyola. Mentre que al conjunt de la Unió Europea l'abandonament escolar es va reduint, a l'Estat la xifra continua sense cap signe de millora. El 31,2% dels joves d'entre 18 i 24 anys han deixat d'estudiar, el doble de la mitjana dels Vint-i-set (14,4%), segons va informar ahir la Comissió Europea. Les dades corresponen al 2009 i són encara més preocupants si les encreuem amb la de joves aturats. Un 43,6% dels menors de 25 anys de l'Estat no tenen feina. A Espanya, hi ha més ni-ni que mai -joves que ni treballen ni estudien.

Mentre països com Portugal o Malta han aconseguit reduir el nombre d'alumnes que pengen els estudis, la mitjana espanyola continua als nivells de l'any 2000 (27%). Brussel·les només va donar xifres estatals, però l'última dada catalana disponible, del 2008, és encara més negativa: un 34,1%. El president Artur Mas ha situat el fracàs escolar com un dels objectius principals del seu Govern. Conjuntament amb les dades, la Comissió Europea va anunciar un pla per reduir al 10% la taxa d'abandonament escolar.

Brussel·les atribueix a la immigració i a la bombolla immobiliària les preocupants xifres espanyoles. "Molts joves espanyols van abandonar els estudis atrets per la demanda de llocs de treball de baixa qualificació en sectors com la construcció, però després, amb la crisi, es van quedar sense feina i ara no saben on anar", va explicar la comissària d'Educació AndroulaVassiliou. Espanya se situa a la cua de la UE en abandonament escolar, per damunt de Malta i Portugal. El rànquing l'encapçalen Eslovàquia i Eslovènia, amb un 5%. L'abandonament prematur (joves que no cursen estudis postobligatoris) condiciona a mitjà termini el nivell formatiu dels països. A Europa, sis milions de joves han abandonat els estudis.

stats