Crònica 11/11/2011

Espanya no complirà els objectius de dèficit

Espanya no complirà els objectius de reducció de dèficit, segons les previsions econòmiques de Brussel·les, i haurà d'impulsar més mesures. El conjunt de la UE fregarà la recessió el 2012.

Laia Forès
2 min

BRUSSEL·LES.El govern que surti de les eleccions del 20 de novembre ja té deures per fer. Les retallades impulsades fins ara per l'executiu de Rodríguez Zapatero no són suficients per rebaixar el dèficit públic tal com exigia Brussel·les i caldrà fer-ne més. Segons les previsions econòmiques presentades ahir per la Comissió Europea (CE), Espanya no complirà l'objectiu de rebaixar fins al 6% el dèficit aquest any, sobretot perquè les comunitats autònomes no van fer prou atenció als "objectius de reducció de la despesa pública" durant els primers sis mesos de l'any. El dèficit espanyol es quedarà amb sis dècimes més de l'objectiu pactat, fet que obligarà el nou govern a impulsar mesures addicionals de manera immediata. El dèficit també és més elevat per al 2012 i per al 2013 que l'esperat.

El dibuix econòmic que va fer ahir Brussel·les pinta un futur poc encoratjador per als socis de la Unió Europea. La crisi del deute, que afecta especialment els països de l'euro perifèrics, ha posat en dubte la recuperació econòmica a la UE i ha obligat a rebaixar les expectatives de creixement de gairebé tots els estats membres fins al punt que Europa vorejarà la recessió l'any que ve. Malgrat la situació, Brussel·les insisteix en el camí de l'austeritat.

Espanya és un dels socis més afectats per les revisions a la baixa de les previsions. Segons les dades de la CE, l'últim trimestre d'aquest any l'Estat tindrà un creixement negatiu del 0,1% del PIB, per bé que en el conjunt del 2011 el creixement és positiu (0,7%). Si es repeteix la dada negativa en el primer trimestre de l'any que ve, l'economia espanyola estarà oficialment en recessió. Per al 2012 Espanya creixerà també un 0,7% del PIB, la meitat del que estava previst inicialment. Si es compleixen les estimacions, l'activitat econòmica a Espanya s'estancarà totalment i amb prou feines creixerà en els pròxims quinze mesos. L'atur també continuarà pels núvols (un 20,9% el 2012) i només començarà a baixar el 2013 (20,3%).

Per a la resta de la zona euro, les coses no són gaire millors. L'indicador per saber si l'economia va bé sempre és Alemanya, país que el 2012 patirà una brusca frenada. El principal motor de la UE creixerà enguany un 2,9%, però l'any que ve només registrarà un creixement del 0,8%. Igual que en el conjunt de l'eurozona: el creixement cau un punt entre el 2011 (1,5%) i el 2012 (0,5%), i s'apropa a una nova recessió.

El comissari d'Assumptes Econòmics, Olli Rehn, va advertir als països de l'euro que si no són capaços de posar fi a la crisi del deute, l'economia de la moneda única es pot enfonsar. "És l'últim toc d'atenció. La recuperació econòmica s'ha aturat i hi ha el risc d'una nova recessió que només s'evitarà si es prenen mesures", va assegurar Rehn. Segons Brussel·les, si els governs posen en marxa totes les mesures necessàries el 2013 la situació aniria millorant.

stats