PRIMAVERA ÀRAB
Crònica 15/09/2011

Estats Units frena l'estat palestí a l'ONU

Steven Lee Myers
3 min
Estats Units frena l'estat palestí a l'ONU

The New York Times / Washington.Pressionats pel suport de Turquia i altres països al reconeixement de l'estat palestí a l'ONU, els Estats Units intenten arribar a un compromís d'última hora per evitar una confrontació a l'Assemblea General. Només uns dies abans que els líders mundials es reuneixin a Nova York, la maniobra s'ha tornat un gest polític suïcida, quan el govern s'enfronta a tensions turbulentes a la regió, inclòs un fort deteriorament de les relacions entre els seus tres aliats més propers: Egipte, Israel i Turquia.

Nabil al-Araby, secretari general de la Lliga Àrab, va dir dimarts després de reunir-se amb els palestins que "és obvi que l'Autoritat Palestina i els països àrabs s'inclinen per anar a l'Assemblea General", que amb una majoria suficient podria elevar l'estatus de l'Autoritat Palestina "d'entitat observadora" sense dret a vot a "estat observador", l'estatus que ostenta el Vaticà.

La secretària d'estat nord-americana, Hillary Clinton, va anunciar dimarts que els negociadors nord-americans es reunirien immediatament amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i el president de l'Autoritat Palestina, Mahmoud Abbas, en un esforç final per evitar la votació.

L'administració nord-americana, en col·laboració amb la cap de la diplomàcia europea, Catherine Ashton -que ahir va viatjar a Israel-, i Tony Blair, que exerceix com a enviat especial a la regió, continuen buscant suport internacional al que Clinton va descriure com "una plataforma sostenible per a les negociacions" entre israelians i palestins per conduir a un estat palestí. "L'única manera d'aconseguir una solució duradora és a través de negociacions directes entre les dues parts, i aquest camí porta cap a Jerusalem i Ramallah, no a Nova York", va dir Clinton.

L'administració nord-americana treballa des de fa mesos per evitar la votació i no haver de recórrer al seu poder de veto al Consell de Seguretat per bloquejar l'adhesió d'un estat palestí. També espera evitar l'alternativa d'una votació més simbòlica de canvi d'estatuts a l'Assemblea General, que funcionaris d'alt nivell, fent-se ressò dels israelians, han advertit que seria perjudicial per a la pau palestinoisraeliana i podria fomentar la violència.

Pels palestins i els seus aliats, en canvi, amb les negociacions estancades des de fa anys, el vot seria un pas endavant per a la solució dels dos estats.

Un dilema per a Obama

El moment de la confrontació ha creat un dilema diplomàtic per al president Obama, i l'ha col·locat en la posició d'oposar-se a les aspiracions palestines a l'autodeterminació, mentre el seu govern ha defensat els àrabs que han enderrocat els líders d'Egipte, Tunísia i Líbia, i els que ho intenten a Síria. Alhora, s'enfronta a la pressió dels partidaris d'Israel que fan soroll al Congrés per bloquejar la votació o tallar l'ajuda militar i econòmica dels Estats Units als palestins.

En l'àmbit internacional, però, els Estats Units i Israel semblen cada vegada més aïllats, i fins i tot alguns països d'Europa, des de Rússia fins a França, donen suport almenys a la votació sobre els palestins a l'Assemblea General. Malgrat que això no reconeixeria formalment un estat de Palestina, donaria als palestins el dret a observar i presentar resolucions i unir-se a altres òrgans de les Nacions Unides i les seves convencions. També els obriria la porta de la Cort Penal Internacional, cosa que alarma Israel i els Estats Units.

Alguns diplomàtics europeus donen suport a la iniciativa, però han instat els palestins a recórrer a l'Assemblea General, argumentant que la votació té més possibilitats en aquest marc i que contribuiria més a facilitar les negociacions que un intent vetat al Consell de Seguretat. Les conseqüències, però, són incertes. Congressistes republicans proposen tallar l'ajuda nord-americana als palestins si continuen endavant. La congressista Kay Granger, republicana de Texas i presidenta de la comissió d'assignacions a l'estranger, va qualificar la votació de Nova York de "xoc de trens".

stats