Crònica 25/07/2011

Estiu de revoltes a la sanitat catalana

Les vacances no donen treva al conseller de Salut, Boi Ruiz. L'efecte de les retallades s'ha escampat com una taca d'oli entre professionals i usuaris que, dia rere dia, posen el crit al cel.

Lara Bonilla
2 min

Barcelona.L'estiu s'associa a una davallada d'activitat, però aquestes últimes setmanes estan sent mogudes al sector sanitari català: vaga d'ambulàncies i a partir d'avui també dels treballadors del Parc Salut Mar, protestes veïnals pel tancament de les urgències nocturnes en alguns centres d'atenció primària, degoteig d'ERO als hospitals, anunci del tancament de l'Hospital Dos de Maig, queixes del sector farmacèutic per l'obligatorietat dels metges a no receptar fàrmacs per marques o manifestacions d'indignats. I tot, en només l'últim mes i mig. A més, com cada estiu i per adaptar-se als canvis en la demanda, els centres sanitaris redueixen horaris o, en alguns casos, tanquen unitats. Aquest any, però, els tancaments no són només lleugerament superiors -un 7,5% més de llits de mitjana en el cas dels hospitals-, sinó que s'hi han de sumar les retallades i el procés de reordenació dels serveis d'urgències dels centres d'atenció primària.

Nou mapa sanitari

Dels 185 dispositius d'atenció continuada que hi ha, 56 tanquen a la nit, 22 més ho fan tot el dia i en una trentena més es canvia la guàrdia física del metge per la guàrdia localitzable. Aquestes xifres han anat variant -fa un mes i mig eren més de 70 els CAP que tancaven a les nits- ja que el departament de Salut encara està negociant amb els ajuntaments afectats, que tot just s'acaben de constituir. Segons el departament de Salut, aquesta reordenació respon a criteris d'eficiència. "Els malalts no seran desatesos, sinó que s'hauran de desplaçar a un altre centre", indicava l'exdirector de Regulació i Planificació i actual gerent del Consorci Sanitari del Maresme, Joaquim Esperalba, fa uns dies. No obstant això, ajuntaments i veïns ja s'han començat a mobilitzar.

Al barri de Gràcia, per exemple, la pressió dels veïns ha aconseguit aturar el tancament de les urgències de l'Hospital de l'Esperança, que funcionaran ara com a centre d'urgències d'atenció primària. No només els usuaris; també els treballadors de la sanitat estan sortint al carrer. Els del Parc Salut Mar protesten per l'ERO que vol presentar la direcció i avui comencen una vaga parcial, mentre que els professionals de l'Hospital Dos de Maig estan lluitant per evitar que el centre tanqui. Fins i tot el president del Col·legi de Metges i del consell assessor del Govern, Miquel Vilardell, ha tornat a aixecar la veu per alertar que s'estan perdent bons professionals i reclamar diàleg per evitar acomiadaments.

Aquest no serà un estiu tranquil per al conseller de Salut, Boi Ruiz. Mentre ell explica que l'objectiu del Govern és "redreçar" el sistema sanitari per fer-lo viable, al carrer i als hospitals les protestes no s'aturen. El ciutadà no vol perdre les urgències al costat de casa ni el metge la feina. Tot plegat està modificant el mapa sanitari català i qui sap si també el model.

stats