CANVI DE CARES PAÍS VALENCIÀ
Crònica 27/07/2011

Fabra no trenca amb l'ortodòxia del PP i reivindica Camps

Salvador Almenar
3 min
El relleu valencià Fabra saluda Camps, que la setmana passada va dimitir "per poder-se defensar" de les acusacions contra ell.

ValènciaAhir a primera hora, el president de la Generalitat valenciana i el seu dimitit antecessor es van reunir per anar plegats al Parlament, que a les set de la tarda investiria amb els vots (més que suficients) del PP Alberto Fabra cinquè president valencià. En aquesta trobada prèvia, Fabra potser va posar al corrent Francisco Camps del que diria a la seu parlamentària. Si hagués estat així s'entendria, doncs, que l'expresident aparegués somrient a l'hemicicle valencià, sabedor que la intervenció de Fabra serviria per rentar la imatge a la seva figura, erosionada per la corrupció des de fa temps.

Sense sorpreses, Fabra va dedicar les primeres paraules a Camps qualificant-lo de "valencià valent, honest i honrat", li va traslladar "la seva estima i la de la gent, la del seu grup parlamentari i del seu partit", alhora que no va tenir cap objecció (potser el temps el farà renegar de les seves atrevides paraules) a assegurar que Camps "sempre serà molt honorable, com només poden ser-ho els que han defensat els valencians amb entrega".

Més enllà de la defensa de la innocència de Camps i la seva "exemplar actitud a sacrificar l'interès personal per l'interès general", el discurs d'investidura va estar buit de propostes alternatives i va evidenciar que, tot i el canvi de cares, l'agenda política del nou president serà la que Camps va deixar al seu despatx el dia de la seva dimissió.

Sobre els compromisos adquirits per l'expresident, que Fabra assumirà perquè "són plenament vigents", el de Castelló només va redundar i aprofundir en el que, en ser investit fa unes setmanes, va explicar Camps. Si l'expresident va parlar de retallar 1.000 milions, Fabra va anunciar que, sobre aquesta xifra, ell encara n'estalviarà 700 més.

L'oposició, esperançada, esperava que Fabra adquirís un compromís de millora de la transparència d'una Generalitat que fa anys que no aireja despatxos. Però de la promesa de donar tota la informació, "perquè és obligació dels polítics", ahir va passar als titubejos quan el socialista Jorge Alarte li va exigir mostrar contractes públics sota clàusula de confidencialitat. Així doncs, els tres grups de l'oposició hauran de seguir lluitant per la informació, per més que els tribunals hagin condemnat diverses vegades l'opacitat administrativa valenciana.

Des que el 2009 veiés la llum la trama Gürtel, l'oposició ha basat el discurs en la relació entre Camps i els seus capitostos, que ha acabat processant-lo i fent-lo caure. Encara que ahir Camps deixés de ser president, la corrupció seguia present en el discurs socialista. Però amb un govern ara net d'imputats, l'estratègia del PSPV amenaça d'esgotar-se, i haurà de plantejar-se reformular el discurs si vol millorar l'expectativa. Alarte encara va assenyalar els diputats populars immersos en processos judicials i va reptar Fabra a "ser valent" i deixar sense escó els encausats formalment. El nou president no va entrar en aquesta qüestió i va animar els socialistes "a deixar enrere el passat i debatre el que interessa els valencians".

L'oposició, al fons a l'esquerra

Aquest és el repte que es presenta als socialistes: trobar la manera que el seu discurs interessi els valencians i bastir un discurs de país alternatiu per tallar la sagnia de vots. Encara que el PSPV lideri en escons l'oposició, Esquerra Unida i sobretot Compromís són els que porten la batuta en la proposició d'un model econòmic i social diferent al del PP. El portaveu de Compromís, el nacionalista Enric Morera, va explicar que la decisió del seu grup de presentar-lo com a candidat a la investidura és perquè no volen "facilitar la investidura" de Fabra, col·locat, segons va dir, "a dit per Rajoy". A més, li va augurar un mal mandat si els seus principis són els de Camps. La portaveu d'EU, Marga Sanz, va demanar a Fabra un "gir ètic i social" que allunyi el País Valencià de la política de grans esdeveniments; en les seves paraules, "un model d'economia especulativa aixecat pel PP" que ha fet aflorar la corrupció.

Serà a partir de demà, després de la presa de possessió formal, quan Fabra podrà demostrar si la capacitat de consens que diu que vol "traslladar a les Corts" és només discurs o, per contra, escoltarà i atendrà alguna de les propostes llançades per l'oposició.

stats