CORRUPCIÓ, EL 'CAS DELS VESTITS'
Crònica 27/01/2012

Fabra vol Camps a Madrid

Salvador Almenar
3 min
Fabra vol Camps a Madrid

VALÈNCIA.¿Francisco Camps pot tornar a ocupar la presidència de la Generalitat després de ser absolt del cas dels vestits ? Aquesta pregunta va circular per València just després de saber-se la decisió del jurat. Però ahir al matí l'actual president, Alberto Fabra, es va encarregar de descartar aquesta possibilitat. "Ahir un jurat popular va dir que Camps no ha fet res. En aquest moment ja queda rehabilitat, que ningú hi busqui res més", va dir. Fabra va afegir que la dimissió va ser una decisió que "va prendre a consciència i, per descomptat, ara també és conscient de la situació actual".

El president va anar més enllà i va apuntar a Rajoy com el responsable que haurà de prendre la decisió de què es fa amb un Camps rehabilitat. "Cal preguntar-li què vol fer amb el seu futur i buscar la millor solució", va explicar.

El full de ruta marcat per Mariano Rajoy estableix que Alberto Fabra és qui ha de dirigir el rumb del partit, malgrat que Camps va ser clau per a la seva victòria al congrés del PP celebrat a València el 2008. No obstant això, i malgrat la seva absolució, el descrèdit polític de l'expresident després del que s'ha sentit al judici allunya la possibilitat que Camps torni de manera immediata a un càrrec públic de primer ordre. I, a més a més, Fabra compta amb l'aprovació de Madrid per la seva gestió al capdavant de la Generalitat Valenciana. "Està portant aquesta responsabilitat amb molt èxit", deia ahir la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, en declaracions a Radio Nacional. Fins i tot el seu amic, company de govern, d'universitat i ara vicesecretari de comunicació del PP, Esteban González Pons, dissipava qualsevol besllum de dubte: "Camps ja està rehabilitat i és un polític que està a la primera línia. Ell segueix sent diputat de les Corts Valencianes".

Una patata calenta

La consigna des de Madrid és clara: evitar costi el que costi una guerra interna, i més de cara al congrés regional que se celebrarà a l'abril. En aquest sentit, fonts del PP van indicar a l'ARA que la millor solució és que Rajoy s'emporti Camps a Madrid, ja que difícilment se li pot trobar una "sortida digna" amb els càrrecs disponibles al País Valencià.

Aquest reflexió l'han assumit fins i tot els seguidors més fidels de Camps. L'eufòria per la seva absolució i les tímides veus que demanaven la restitució de les seves competències es van anar mitigant al llarg del dia d'ahir. Amb una metàfora l'alcaldessa de València, Rita Barberá, deixava clar que el temps de Camps s'ha esgotat: "L'aigua dels rius mai torna enrere. Pot regar nous camps, però no torna enrere". És a dir, Barberá no va descartar que l'expresident pugui exercir algun càrrec públic, però sap que no serà a València. L'alcaldessa va aprofitar les seves primeres declaracions després de la sentència del jurat per demostrar el seu afecte i destacar "l'honradesa" de Camps i "el sacrifici increïble" que va fer en deixar el seu càrrec a petició del partit. En aquest sentit, Barberá va ser l'única que es va atrevir a desafiar Rajoy: "Camps té tot el dret del món a reivindicar-se i continuar amb la seva vida política".

"Espanya positiva i gran"

Per la seva banda, el mateix Camps va parlar ahir i va fer servir el seu llenguatge grandiloqüent habitual per agrair el suport de "l'Espanya neta, positiva i gran". Dimecres, en declaracions a Intereconomía, es va mostrar orgullós d'haver plantat cara al "sistema", unes declaracions que van contrastar amb les de Rajoy, que va lloar l'estat de dret.

Per això els fidels a Camps saben que la renovació del partit és un procés difícil ja de parar. La causa per finançament il·legal del partit suma punts a favor d'Alberto Fabra, però ni el president de la Diputació de València, Alfonso Rus, ni el portaveu parlamentari, Rafael Blasco, ni l'alcaldessa d'Alacant, Sonia Castedo, que completen al costat de Rita Barberá i Juan Cotino (que ahir li va recomenar prendre's un any sabàtic), que conformen el quintet de fidels col·laboradors de Camps, han tirat encara la tovallola en la batalla interna. Haurà de ser Génova, doncs, qui trobi la sortida digna per a qui en el seu moment va ser el principal suport de Rajoy. Les possibilitats són variades: una responsabilitat a Europa, una ambaixada o un càrrec directiu en una empresa pública. Unes solucions que impliquen deixar el País Valencià.

stats