Crònica 15/09/2011

Fitch rebaixa la qualificació de Catalunya i 4 comunitats més

L'agència de ràting Fitch va rebaixar ahir la categoria del deute català i de quatre comunitats espanyoles més. El Govern considera que manté el nivell de credibilitat, amb un dèficit de l'1,01% fins al juny.

Toni Garganté
2 min
El conseller Andreu Mas-Colell afronta una altra retallada de la qualitat del deute públic.

Barcelona.Catalunya, Andalusia, Canàries, Múrcia i València van veure ahir com les seves qualificacions de deute públic perdien solvència. Una de les tres agències de qualificació del mercat, Fitch, va rebaixar el deute català a llarg termini d'A a A-, mentre que el de curt termini es va degradar de F1 a F2.

La raó principal d'aquesta caiguda es relaciona directament, segons Fitch, amb el fort deteriorament fiscal detectat durant els últims anys. L'agència reconeix, com és habitual en aquests casos, l'esforç que fan les comunitats autònomes per limitar les seves despeses, però destaca que aquesta voluntat no acaba tenint els efectes esperats. L'informe de Fitch, que ha posat en perspectiva negativa cinc comunitats més, remarca que les autonomies encara han de fer esforços en reduir la despesa, tot i que preveu que la majoria aconseguiran l'equilibri pressupostari el 2013.

L'estudi utilitza els càlculs del mateix ministeri d'Economia, que estipula que els ingressos de les comunitats autònomes s'han reduït un 3,59% durant els primers sis mesos de l'any. També destaca que les comunitats ja han reconegut un dèficit agregat de l'1,2%, molt a prop del límit establert per al conjunt de l'any de l'1,3%. En aquest sentit, un portaveu de la conselleria d'Economia de la Generalitat catalana va assegurar que el dèficit del primer semestre va arribar a l'1,01%, en línia amb el pressupost, cosa que vol dir que es transmet un "missatge de confiança".

Reducció de la despesa

Les mateixes fonts van afegir que la despesa s'ha reduït un 10%, i que la retallada de Fitch es deu principalment al context internacional "de baixades generalitzades de la qualificació del deute".

Aquest mateix any, l'agència Standard & Poor's (S&P) ja va retallar el ràting de la Generalitat (d'A+ a A) en enregistrar un dèficit fiscal més elevat de l'esperat i per l'acumulació del deute. Al maig aquesta empresa considerava que els indicadors de liquiditat s'havien deteriorat. S&P avisava que podria tornar a devaluar la qualificació catalana en un futur. També l'altra agència que queda, Moody's, va rebaixar un esglaó la qualificació al març per les mateixes raons: les desviacions en el dèficit i els desequilibris fiscals. En aquest cas, Moody's també va reduir el nivell d'altres comunitats autònomes com Castella la Manxa, Múrcia i València.

D'altra banda, l'auditoria que elabora Deloitte sobre els comptes de la Generalitat pot incrementar el dèficit del 2010 fins a una xifra lleugerament superior al 4,2% del PIB, segons les primeres estimacions de la Generalitat que cita Efe. Abans de l'estiu, Deloitte va rebre l'encàrrec de l'administració d'auditar els comptes de la mateixa Generalitat i de 23 entitats públiques per determinar si existien dèficits ocults.

El projecte de pressupostos del 2011 presentat pel conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va incloure un dèficit del 2010 del 3,86%, per sobre del que van reconèixer els socialistes al febrer (3,6%). Més tard, el PSC va matisar que incloent les liquidacions del model de finançament, el dèficit de l'any passat se situaria en el 3,2%.

stats