Crònica 22/03/2011

El Front Nacional avança a Perpinyà

C.r.
2 min

París.El d'aquesta primera volta és el millor escrutini per a l'extrema dreta en anys a la zona. A la Catalunya del Nord, prop de 175.000 electors eren cridats a renovar 16 dels 31 cantons totals a la regió, repartits entre els districtes de Ceret, Prada i Perpinyà. En aquest últim districte, al cantó del Baix Vernet, Louis Aliot, el company de Marine Le Pen i número 2 del Front Nacional, ha aconseguit la majoria dels sufragis.

Jean-Louis De Noel, el candidat de la UMP que es disputava amb Aliot el mateix cantó, havia estat triat estratègicament pel partit perquè havia estat membre del Front Nacional fins al 1997. De Noel ha quedat exclòs de la segona volta amb un 16,46% dels vots.

La candidatura d'Aliot, que és conegut pels seus desafiaments verbals, cridava la població a "una revolució a les urnes" per fer front a una "letargia dels polítics locals que ja duren massa". Aliot s'enfrontarà a la candidata socialista Toussainte Calabresse diumenge vinent, a la segona volta.

En la mateixa línia que la resta de França, l'abstenció s'erigeix com a guanyadora d'uns comicis marcats per la desafecció política. Justament aquest, la poca participació, és l'argument amb què la UMP s'escuda per justificar uns resultats poc encoratjadors. Al cantó de Perpinyà II, per exemple, l'abstenció arribava al 59% i a Perpinyà IX es registrava un 62% d'abstencionisme. Tots els partits fan ara una crida al vot per a la segona volta.

Lluny d'una victòria gloriosa, els resultats no deixen de ser una clara confirmació del que ja avançaven alguns sondejos: l'onada "bleu Marine" (el lema de la campanya del FN, en referència a Marine Le Pen) creix i fa témer als partits republicans un déjà-vu : el mateix escenari que va fer guanyar Chirac davant Jean-Marie Le Pen l'any 2007.

stats