ENSENYAMENT
Crònica 12/01/2012

El Govern planteja que els docents facin més hores i més assignatures

El projecte de llei de pressupostos del Govern obre la porta a tornar a augmentar la jornada lectiva dels docents (ara ja fan una hora més a la setmana) i que imparteixin matèries que no són la seva.

Sònia Sánchez
2 min
POLIVALÈNCIA
 Els professors de secundària podrien fer classe de matèries que no són la seva especialitat.

BARCELONADes d'aquest curs escolar, els mestres i professors ja fan una hora lectiva més a la setmana. Amb aquesta mesura, unida a l'eliminació de la sisena hora de classe a primària, s'ha amortitzat al màxim la plantilla docent pública per poder assumir -sense contractar cap més docent- els 21.000 nous alumnes que van entrar al sistema al setembre. Ara, amb una nova retallada a punt de consumar-se als comptes de la Generalitat i un previsible nou increment en 18.000 alumnes per al curs vinent, el Govern obre la porta, en el projecte de llei d'acompanyament dels pressupostos, a tornar a incrementar les hores de feina setmanals dels docents públics el curs 2012-2013.

'Mates' i física

I no només això, ja que el projecte de pressupostos també diu que "el Govern adaptarà l'estructura organitzativa en què es fonamenta el càlcul de les plantilles docents dels centres públics adoptant mesures de flexibilitat i polivalència de les atribucions docents". Això vol dir, a la pràctica, que, on pugui ser necessari, els professors podran impartir classes d'assignatures que no són la seva especialitat.

"Als instituts de llocs petits, on necessiten un professor de cada especialitat per a un nombre relativament baix d'alumnes, el profe de física acabarà fent també química, mates i naturals", resumeix la responsable d'ensenyament de CCOO, Montse Ros, que considera que, en alguns nivells, aquesta mesura pot ser difícil d'aplicar, "tant pel docent que s'ha de preparar una matèria que no és la seva com per la qualitat de l'ensenyament que rebrà l'alumne".

Ros considera "inacceptable" un nou augment de les hores de feina dels docents "quan ja s'estan reduint les seves condicions laborals en tant que treballadors públics". Per això el sindicat demana a la conselleria d'Ensenyament que concreti els seus plans.

Des del departament, de fet, només s'apunta que per aplicar qualsevol d'aquestes mesures caldria passar abans per la taula de negociació amb la funció docent.

stats