TENSIONS DE TRESORERIA A LA GENERALITAT
Crònica 15/12/2011

El Govern retallarà la jornada a un màxim de 8.000 interins

La Generalitat proposa retallar un terç la jornada laboral a un màxim de 8.000 treballadors interins, una quarta part del total. És l'alternativa als acomiadaments que avui plantejarà a la taula dels sindicats.

E. Freixa / S. González
2 min
El Govern retallarà la jornada  a un màxim de 8.000 interins

BARCELONA.El Govern xifra en un màxim de 8.000 el nombre d'interins afectats per la reducció de jornada. La xifra final, però, dependrà de com es concretin la resta de retallades -de sous i condicions de treball- amb les quals pretén estalviar 625 milions d'euros. Tot i reiterar que aquesta mesura evitarà acomiadaments "per raons pressupostàries", els sindicats demanen més garanties que no destruirà ocupació per cap via. Volen que desaparegui del document a negociar el punt on es parla de "revisió de plantilles".

Els treballadors afectats per la reducció de jornada són interins que no presten servei directe al ciutadà, sinó que fan tasques tècniques i burocràtiques. Per tant, se n'exclouen els serveis d'atenció directa en sanitat, educació i serveis socials. Un interí d'una escola té menys números de patir-la que un del departament d'Educació. La xifra no superarà els 8.000 afectats, que suposen un 28% dels 28.700 interins.

La retallada salarial, encara no concretada individualment per a cada treballador, és l'altra incògnita que els sindicats reclamaran que es resolgui avui en la cinquena i última reunió que mantindran amb Governació.

El nivell de tensió creix per moments entre els diferents col·lectius de la funció pública. Sobretot després que dimarts el portaveu del Govern, Francesc Homs, apuntés a possibles retards en el pagament de nòmines i pagues de Nadal per l'impagament de l'Estat dels 759 milions de la disposició addicional tercera. "És un intent de malbaratar el crèdit de l'autogovern de Catalunya", va etzibar ahir el portaveu a 8TV. Però tot i això, els sindicats segueixen plantejant batalla. La UGT va advertir ahir que si es produeixen endarreriments no descarten accions legals contra l'executiu. "Els treballadors no poden seguir pagant els desequilibris pressupostaris", va advertir el secretari general del sindicat, Josep Maria Álvarez, durant la manifestació convocada ahir a Barcelona. Álvarez va insistir que per poder negociar seriosament el Govern ha de voler parlar de l'austeritat en el sector públic de manera global i no centrant-se només en els treballadors. El portaveu del sindicat IAC, Luís Blanco, va corroborar que les retallades també han d'arribar als alts càrrecs.

El president de la CEOE, Joan Rosell, va afegir més llenya al foc assegurant que hi ha molts funcionaris a tot Espanya que no desenvolupen "cap tasca" i que han de ser recol·locats. "L'acomiadament, com a l'empresa privada, ha de ser l'última via", va matisar després.

Esperant moviments de Rajoy

Malgrat tot, el Govern no determinarà encara quina reducció s'aplicarà al salari dels funcionaris, perquè no es farà efectiva fins al juny, mes de paga doble. Aquest marge de temps pot jugar a favor de l'executiu català, ja que tot i que els pressupostos del 2012 preveuran la retallada, inclouran una clàusula de salvaguarda per si el futur president espanyol, Mariano Rajoy, acorda una reducció de retribucions dels empleats públics. En aquest cas, la Generalitat frenaria la seva proposta de reducció perquè s'apliqués la de l'estat espanyol, amb la qual cosa la responsabilitat de la reducció del sou dels funcionaris seria imputable al govern de Rajoy.

stats