ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 18/10/2011

ICV-EUiA proposa excloure Catalunya de la Constitució

El capítol d'autogovern del programa d'ICV-EUiA inclourà una reforma parcial de la Constitució per excloure'n Catalunya. Reclama també que el Parlament convoqui un referèndum amb tres opcions.

Roger Tugas
3 min
Joan Josep Nuet (EUiA) i Joan Coscubiela (ICV) van fer balanç ahir de la feina feta a Madrid per la coalició aquesta legislatura.

Barcelona.L'ascens del sobiranisme a la societat catalana que totes les enquestes reflecteixen no ha passat de llarg a ICV-EUiA. La coalició aprovarà aquest dissabte el seu programa per al 20-N, però l'ARA ha tingut accés a l'esborrany de l'apartat sobre autogovern i l'evolució respecte a anteriors convocatòries és evident. El seu diputat Jaume Bosch, que ha treballat en l'elaboració del text, explica que "el dret a decidir és ara l'eix del programa". Amb aquesta evolució la coalició vol rebre nous votants provinents d'ERC que discrepin de la nova línia, amb menys accent social.

Els ecosocialistes seguiran reclamant les peces perdudes de l'Estatut del 2006 i concreten la seva proposta de concert econòmic solidari, però també aposten per regular el dret a l'autodeterminació i per exercir-lo. "El que justifica el canvi de programa és que ICV-EUiA considera que la Constitució està trencada [arran de la reforma exprés de PSOE i PP], com no ho considerava fa quatre anys", argumenta Bosch, i ara el projecte nacional dels ecosocialistes "no té límits".

Dues reformes constitucionals

El document manté la via clàssica d'ICV de reforma global de la Constitució en sentit federal per aprofundir en el caràcter plurinacional, pluricultural i plurilingüístic i adequar el Senat, el poder judicial i el Tribunal Constitucional al nou model, així com permetre acords amb parts federades -per articular els Països Catalans-. La novetat és que reclamen també el reconeixement del dret "a la lliure federació" o el dret a optar per la independència.

Tanmateix, Bosch és conscient de la dificultat que exigiria una iniciativa com aquesta -un acord per dos terços a les corts espanyoles i un referèndum a tot l'Estat, entre d'altres- i és per això que ICV-EUiA té en compte un pla B, una reforma molt més simple. Consistiria a afegir una disposició final a la Constitució per la qual Catalunya -i qui s'hi volgués acollir- quedaria exclosa del seu títol vuitè, el relatiu a l'organització territorial de l'Estat.

Aquest recurs és semblant a la proposta de CiU amb el model de finançament, quan reclama que Catalunya quedi exclosa de la llei orgànica de finançament -la Lofca- per legalitzar el concert econòmic, però en termes nacionals. Bosch assegura que ICV-EUiA ha consultat amb juristes la proposta i l'haurien validada. Si això tirés endavant la relació entre Catalunya i Espanya seria bilateral i asimètrica i subjecte a un estatut d'associació que haurien de pactar les dues parts.

Malgrat tot, aquesta iniciativa també depèn de Madrid. Per tant, de manera paral·lela el programa dels ecosocialistes insta el Parlament a impulsar un referèndum d'autodeterminació que tingui presents tres opcions: seguir com una autonomia, avançar cap a una relació federal o la independència. La referència d'Escòcia i el referèndum que prepara el seu govern per al 2015 és evident. També s'emmirallen amb el Quebec, que va negociar la possible secessió amb el Canadà, per reconèixer que la independència unilateral no és possible i cal pactar-la.

Coscubiela, poc perfil nacional

L'objectiu d'ICV-EUiA és articular un "catalanisme popular alternatiu al catalanisme conservador de CiU que uneixi cohesió social i territorial i avenç nacional", segons Bosch. Busquen "sumar del federalisme fort i l'independentisme gradualista i no essencialista" i laminar part de l'electorat d'ERC, ara que els republicans prioritzen l'eix nacional. La coalició, però, haurà de fer creïble el programa amb el perfil del candidat, Joan Coscubiela, que com a secretari general de CCOO a Catalunya no va ostentar actituds sobiranistes i que en les últimes setmanes ha mostrat poc compromís amb el pacte fiscal.

Ahir per exemple va fer balanç de la feina d'ICV-EUiA a Madrid aquesta legislatura i no va citar cap iniciativa sobre autogovern.

stats