METEOROLOGIA
Crònica 16/11/2011

Inundacions a mig Catalunya

La crescuda dels rius Besòs, Llobregat i Ter a causa de la pluja manté en alerta mig país. Els Bombers van efectuar ahir prop de 150 sortides, sobretot a la zona de Tarragona.

Carles Arbolí / Dani Revenga
3 min
Els Bombers, en una llanxa pneumàtica, inspeccionen un dels vehicles que ahir va quedar atrapat a la carretera N-340, a l'alçada de la Canonja.

BARCELONA / TARRAGONALes intenses i constants pluges que ahir van pentinar Catalunya de sud a nord i d'oest a est van provocar importants crescudes dels rius que, ahir a la nit, mantenien Protecció Civil en alerta pel risc de desbordaments. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) avisava a última hora els ajuntaments de Sant Joan Despí, Sant Boi de Llobregat, Cornellà, l'Hospitalet de Llobregat i el Prat de Llobregat -municipis pels quals passa el riu Llobregat-, i Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i Barcelona -per on passa el Besòs- perquè extremessin la vigilància a les lleres i punts inundables de les proximitats dels rius. Els desembassaments forçats per l'acumulació d'aigua dels pantans del Pasteral i de Boadella també van provocar la crescuda del Ter i la Muga. A Portbou, el petit embassament del municipi estava, a l'hora de tancar aquesta edició, literalment a punt de vessar, i el municipi altempordanès preparava un dispositiu d'emergència. Sant Cugat del Vallès, Rubí o Lloret de Mar activaven ahir al vespre els plans municipals d'emergència, mentre que entrava en fase de crisi el del Parc Fluvial del Besòs.

Tot aquest panorama estava provocat per unes precipitacions que havien de continuar durant la nit i el dia d'avui, i que arriben només pocs dies després que un altre temporal ja descarregués amb força sobre el litoral, el prelitoral i la Catalunya Central. En punts de l'Anoia han sumat gairebé 300 litres per metre quadrat de pluja en poc més de deu dies.

Durant la jornada d'ahir, en què els Bombers van fer prop de 150 sortides, els problemes més importants es van concentrar durant el matí al Camp de Tarragona, i a la tarda al nord de Barcelona. A la tarda es va desplomar un mur d'1,60 metres a Terrassa, sense provocar danys personals. El servei ferroviari de Rodalies va patir nombrosos talls i retards, i en els trens de mitjana distància es va haver d'interrompre la connexió entre Tarragona, Reus i Salou, el triangle més castigat pel temporal. Les rieres del Maresme també baixaven molt carregades al vespre.

Aiguats a Tarragona

A Tarragona els aiguats van arribar a superar en diversos punts de les comarques meridionals els 20 litres per metre quadrat en mitja hora i els 100 litres en 24 hores. Unes acumulacions que van obligar a tallar la circulació en diverses vies tarragonines, com la carretera N-340 en els seus accessos als barris de ponent de la ciutat de Tarragona, com Bonavista o Icomar, o també al municipi de la Canonja o al Parc Químic Sud de Tarragona. En aquesta zona de la ciutat es va haver de desallotjar el col·legi de Ponent, ja que una seixantena de nens d'entre 3 i 10 anys havien quedat aïllats. Els tolls i les complicacions en els accessos o sortides també van ser la tònica dominant a la T-11 entre Tarragona i Reus. Cambrils va ser un altre dels punts amb inundacions i diverses vies tancades al trànsit. En alguns casos, els Bombers van haver d'intervenir per rescatar persones que havien quedat atrapades en els seus vehicles en zones baixes, guals o ponts.

En el cas de les habituals inundacions al barri de la Salut de Salou, provocades pel desbordament del barranc de Barenys, en aquest cas, l'aigua va tornar a desbocar-se a 300 metres de la desembocadura. Tot i això, només el carrer B va resultar afectat i no es van produir danys ni en el mobiliari urbà ni en vehicles, alguns dels quals ja havien estat retirats de les zones propenses a les inundacions. Un altra infrastructura afectada per les pluges va ser l'aeroport de Reus, que va estar tancat durant bona part del dia.

stats