POLÈMICA A LA COALICIÓ ANTI-GADDAFI
Crònica 06/08/2011

Itàlia acusa l'OTAN de negar el socors a una pastera líbia

Itàlia va demanar ahir a l'OTAN que investigui si la flota de l'organització ha ignorat les crides de socors de pasteres de refugiats libis que estaven en perill mentre es dirigien cap a les seves costes.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Una refugiada líbia que va arribar amb pastera dijous a l'illa italiana de Lampedusa és traslladada a l'hospital.

Barcelona.Itàlia reobre la ferida sobre l'allau d'immigrants a les seves costes que va començar amb l'esclat de les revoltes àrabs. Ara la polèmica va dirigida una altra vegada a l'OTAN, a qui el ministre d'Exteriors italià, Franco Frattini, acusa de deixar a la deriva pasteres plenes de refugiats libis. Per això Fratini va exigir ahir a l'Aliança que obri una investigació sobre si realment s'està complint "la missió de salvaguarda de la població civil a Líbia". Perseguint les seves demandes, l'ambaixador italià a l'OTAN va demanar explicacions formals per la presumpta negativa d'un vaixell aliat de socórrer una pastera plena d'immigrants.

La polèmica va arrencar dijous a la nit després que sortís a la llum que l'OTAN hauria negat l'ajuda a una embarcació amb almenys 300 immigrants que estava a punt de naufragar en aigües líbies i que finalment va ser remolcada per la guàrdia costera italiana fins a l'illa de Lampedusa. Les autoritats italianes van trobar un cadàver al fons de l'embarcació, però els testimonis a la pastera van explicar que haurien llançat dotzenes de cossos a l'aigua de persones que van morir deshidratades o asfixiades. L'alerta la va llançar un vaixell xipriota que els va donar ajuda dimecres, en veure'ls a la deriva, però les forces de l'Aliança Atlàntica no van aparèixer, tot i l'avís.

L'OTAN es defensa al·legant que les autoritats marítims italianes els van informar el 4 d'agost d'una trucada d'emergència de l'embarcació, però que ells ja havien respost al SOS amb l'enviament de tres vaixells i el suport d'un helicòpter. "Ja s'hi havien enviat mitjans", explicava ahir a l'agència Efe Carmen Romero, portaveu de l'Aliança, que va donar per fet que no calia més suport.

No és la primera vegada que surten a la llum suposades negligències de la coalició anti-Gaddafi. A principis de maig un capellà eritreu que treballa per una ONG va denunciar que havia avisat l'OTAN i els guardacostes italians d'un vaixell a la deriva però que els seus efectius l'havien ignorat. Llavors la UE estava centrada en el debat sobre el tancament de l'espai Schengen, després que el govern de Silvio Berlusconi donés visats comunitaris als refugiats del nord d'Àfrica i França els tanqués la frontera.

1.500 desapareguts al mar

"No és possible saber la xifra exacta de refugiats morts al Mediterrani, però s'ha constatat que, almenys 1.500 han desaparegut en l'intent d'arribar a les costes europees", va explicar ahir a AFP la portaveu de l'ACNUR a Itàlia, Laura Boldrini. Cada setmana arriben noves xifres de morts de camí a Lampedusa o a Malta, mentre que l'OTAN té el mandat de l'ONU de protegir els civils libis.

stats