JORNADA MUNDIAL DE LA JOVENTUT
Crònica 14/08/2011

Joves catòlics d'arreu del món envaeixen Barcelona

Marta Bausells
3 min
Al parc del Fòrum, molts dels joves que havien anat a la missa matinal van tornar-hi per assistir a un concert amb grups de música cristians en un ambient general d'eufòria.

El parc del Fòrum no és un espai que s'ompli gaire habitualment. L'esplanada del recinte acostuma a estar desolada, llevat de quan se li donen funcions puntuals, com acollir festivals de música. Ahir al matí, mentre gran part de la ciutat dormia, uns 35.000 joves l'envaïen entregats a una eucaristia.

Era l'acte central de la trobada de joves catòlics que es fa aquests dies a Barcelona amb motiu de la Jornada Mundial de la Joventut (JMJ), que se celebrarà la setmana que ve a Madrid amb la presència del papa Benet XVI. Per als joves valia la pena matinar, i per a uns 13.000 va significar viatjar des dels seus països d'origen, dels cinc continents. L'arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, va oficiar la missa acompanyat de tres cardenals visitants -de Colònia, Nàpols i Milà-, 50 bisbes i 1.630 concelebrants. També hi va assistir la vicepresidenta Joana Ortega en nom del Govern, entre altres autoritats.

Barcelona ha estat la ciutat que ha acollit més pelegrins en la prèvia de l'aplec madrileny. "Hem esperat això durant molt de temps; ens estem preparant des de l'any passat al nostre país", deia un jove d'una diòcesi de Belize, país del qual provenen 60 pelegrins. Per a molts l'ocasió representa una oportunitat per sortir de casa, i emfatitzaven que l'experiència els estava permetent conèixer altres joves: "És una bogeria, quanta alegria!", deia la Juana, californiana de 22 anys, i hi coincidia la Martina, una jove txeca de 18 anys: "L'ambient és fantàstic! M'encanta".

L'homilia que va pronunciar Sistach va apel·lar a l'amor i la solidaritat per a totes les persones "sense cap distinció", amb especial atenció per als pobres. En un discurs que va pronunciar majoritàriament en català, l'arquebisbe va evitar qualsevol al·lusió a la sexualitat o altres punts candents del discurs de l'Església catòlica com a institució.

El missatge, transmès des d'un l'altar instal·lat sota la placa fotovoltaica, va convèncer els presents, la majoria dels quals se l'escoltaven amb entrega i atenció des de l'esplanada, sota el contundent sol d'agost.

Actes com el d'ahir fan visible que els engranatges de l'Església continuen funcionant. No totes les veus, però, eren devotes. El bateria de la banda que amenitzava la cerimònia, per exemple, discrepava de la doctrina majoritària amb un cartell que deia: "Una altra Església és possible".

Fervor "minoritari"

La credibilitat de la institució, tacada pels escàndols de pederàstia, està en hores baixes, i a això s'hi suma l'enrocament del Papa quan va condemnar l'ús del preservatiu i la rigidesa d'una jerarquia que segueix sense incloure la dona. Ahir transcendia que Rouco Varela permetrà que tots els sacerdots absolguin dones que hagin avortat i n'estiguin penedides que assisteixin a les JMJ -normalment només ho poden fer els penitenciaris de les catedrals.

Entre aquests joves del segle XXI, però, els valors que transmet l'Església encara quallen i estan per sobre de polèmiques. "Estem en minoria, és cert, però això no vol dir que el missatge hagi perdut força. Per nosaltres la fe catòlica i la forma de vida que comporta segueixen sent vàlides", diu Vicenç Martí, voluntari que aquests dies treballa al Palau Sant Jordi, on molts dels pelegrins han dormit. "Tampoc no crec que una religió s'hagi de guiar per criteris de popularitat", afirma.

A la nit, molts dels joves van tornar al Fòrum per ballar amb diversos grups de rock cristià. Avui hi haurà dues misses a la Sagrada Família i dinars de germanor i, els pròxims dies, molts emprendran el camí cap a Madrid.

stats