DISPUTA PEL CANDIDAT REPUBLICÀ
Crònica 04/08/2011

Junqueras tria Alfred Bosch per a Madrid

Oriol Junqueras s'ha mullat. Després del no de Ferran Requejo i de constatar que Ridao no cedeix, el virtual president d'ERC ha optat per avalar Alfred Bosch com a candidat a les eleccions generals.

Marc Colomer
3 min
Junqueras tria Alfred Bosch per a Madrid

Barcelona.El virtual president d'ERC, Oriol Junqueras, s'ha posicionat, finalment. Amb dubtes en alguns sectors de l'executiva que liderarà a partir de l'octubre, però ha pres una decisió que no podia ajornar més. La seva aposta per encapçalar la llista del 20-N és l'escriptor, professor universitari i exportaveu de Barcelona Decideix, Alfred Bosch, exmilitant d'ERC. No era el seu primer candidat (volia Ferran Requejo, que va declinar l'oferiment), però menys ho és l'actual secretari general, Joan Ridao. Això sí, ni que sigui com a maniobra perquè sigui el mateix Ridao qui se n'exclogui, Junqueras li va tornar a oferir ahir ser el segon en unes eleccions que pinten bastos un cop més per a ERC. I més després de la disputa (ara ja un duel de legitimitats) entre la futura direcció i Ridao. L'actual portaveu d'ERC al Congrés no té cap intenció de ser el número 2 de Bosch -al qual considera llunyà de l'estratègia de l'esquerra nacional que defensa aferrissadament-, ni de renunciar, per ara, a ser el cap de llista.

Renovació

El cert és que la tria d'Oriol Junqueras i Marta Rovira té connotació més enllà del 20-N. Ahir posaven l'accent en el fet que Bosch és qui millor pot encarnar l'aposta per fer créixer ERC a partir de "l'obertura, la centralitat i la renovació", constatat el rebuig electoral de l'últim cicle. Parlaven d'obertura a "un espectre ampli de l'independentisme i les esquerres", donant protagonisme als actors que han contribuït a ampliar la base social independentista. Així, amb Bosch, fan una picada d'ull al moviment de les consultes d'independència, oferint un candidat que desactiva altres opcions que malden per ocupar l'espai d'ERC. La nova executiva republicana vol imprimir un clar gir estratègic -també ideològic, a la recerca de la centralitat perduda- per erigir-se en pal de paller d'un sobiranisme creixent que no ha capitalitzat ERC en les últimes cites electorals.

Amb Bosch de candidat de Junqueras, s'esbossa un procés de recomposició d'un front sobiranista. De fet, el líder de Reagrupament, Joan Carretero, ja va manifestar ahir en una conversa amb l'ARA la predisposició a "ajudar" ERC amb Bosch de candidat sempre que prioritzi l'eix nacional. Un eventual front patriòtic que genera al·lèrgia entre els partidaris de Ridao, que creuen que ara més que mai cal anar a Madrid amb un programa econòmic solvent i un discurs ideològic inequívocament d'esquerres.

S'estreny el setge a Ridao

L'entorn de l'encara secretari general, que es va retirar a última hora de la cursa per presidir ERC, assegurava ahir que se sent amb suport intern com per mantenir-se ferm. Una part de la nova executiva no veia malament que el candidat fos Ridao, però a la vegada li retreien que la seva actitud ho ha fet inviable. Saben que tornar a excloure Ridao genera una esquerda interna, però també pensen que n'eviten una de pitjor amb un cap de files a Madrid fora del control de la nova cúpula.

Ridao sap que, amb la futura direcció donant suport a un altre candidat, la pugna es complica. El seu entorn feia notar ahir la "responsabilitat" amb què va actuar retirant-se de la cursa per presidir ERC per evitar una nova "sagnia" congressual. De manera que no tanquen la porta a res, tampoc a una retirada a temps. En declaracions a l'ARA, Bosch va expressar ahir el seu "desig" de col·laboració i "consens" amb Ridao, a qui considera una "persona molt valuosa". En qualsevol cas, si Ridao manté el pols fins al final (Junqueras ha deixat clar que pren el timó, a risc d'haver d'assumir la primera patacada electoral dos mesos després de ser entronitzat), el consell nacional del 3 de setembre haurà de donar via a les primàries que imposa el reglament. Si no hi ha acord (o retirada d'un dels dos), el dilema serà per a les bases, perquè Junqueras ho plantejarà en termes de renovació o continuisme. Una de les possibles dates per a les primàries seria el 17 de setembre, en què es farà la jornada electoral per triar Junqueras i Rovira, president i secretària general, respectivament. De moment, doncs, no s'albira un horitzó de pau interna a ERC.

stats