EL DEBAT PRECONGRESSUAL
Crònica 22/09/2011

L'alcalde de Cornellà es perfila com a nou secretari d'organització del PSC

La decisió de José Zaragoza de mantenir-se al marge i refugiar-se en la candidatura del PSC a Madrid ha obert la porta perquè l'alcalde de Cornellà, Antonio Balmón, accedeixi a la secretaria d'organització.

Pere Martí
2 min
Antonio Balmón, a la dreta, saludant Jordi Hereu en l'última convenció municipal del PSC.

Barcelona.La direcció del PSC està obligada a renovar-se però els seus actuals responsables no volen perdre el control del partit. La pressió de les bases demana canvis de noms, a més de renovació de projectes, i el primer a recol·locar-se ha estat José Zaragoza, que ha conduït l'aparell del partit amb mà de ferro durant els últims anys. La solució és figurar com a candidat a la llista de les eleccions al Congrés, com va avançar ahir La Vanguardia , en un dels llocs de sortida, al costat de Daniel Fernández i Joan Rangel, actual delegat del govern espanyol a Catalunya i que no hauria repetit si guanya el PP, com auguren les enquestes. El moviment de Zaragoza obre la porta perquè Antonio Balmón ocupi la poderosa secretaria d'organització.

Tot i que l'organigrama definitiu no està tancat, l'opció Balmón és la preferida de l'actual direcció, perquè és la més continuista, ja que es tracta d'un home de la màxima confiança de José Montilla, a qui va rellevar a l'alcaldia de Cornellà quan se'n va anar a Madrid a fer de ministre d'Indústria en el govern de José Luis Rodríguez Zapatero. Balmón ha fet tota la seva carrera política al Baix Llobregat, on va succeir Zaragoza com a primer secretari del partit a la comarca i va entrar al consell nacional del PSC en el congrés de Sitges del 1994, quan el sector Montilla va rellevar Raimon Obiols de la direcció. Amb Balmón a organització, tant Montilla com Zaragoza continuarien tenint un fort ascens sobre la direcció del partit, ocupessin el càrrec que ocupessin.

Esperant Pere Navarro

La direcció del PSC tem que un mal resultat a les generals del 20-N pugui provocar el caos de cara al congrés del mes de desembre, i preferiria deixar les coses més o menys lligades abans de la campanya electoral, encara que els acords no necessàriament es facin públics abans dels comicis. Fonts de la direcció esperen, però, que en els pròxims dies comuniqui la seva decisió de postular-se com a líder del partit l'alcalde de Terrassa, Pere Navarro, que aquests dies està fent una última gira de converses per acabar de tancar la decisió. Navarro compta amb el suport de la direcció, però vol assegurar-se un consens més ampli, incloent-hi Àngel Ros, l'alcalde de Lleida, que ja s'ha postulat també per liderar el partit. El de Terrassa podria ocupar la primera secretaria i el de Lleida la presidència. Però Navarro no acaba de fer el pas perquè està sospesant si és millor fer-lo abans de les eleccions o després. Creu que el fet de fer-ho abans pot perjudicar la precampaya de Carme Chacón. La setmana que va ser proclamada candidata va haver de repartir-se espai mediàtic amb l'anunci d'Àngel Ros.

Si finalment Navarro es fes enrere, sempre queda la candidatura de Miquel Iceta a la recambra, tot i que és difícil de casar amb la imatge de renovació. El més probable és que Iceta opti per mantenir-se'n al marge, com ha fet Zaragoza, mantenint-se en un discret segon pla però sense desaparèixer de la direcció. L'única candidatura que no encaixa per ara en aquest esquema és la de Joan Ignasi Elena, que demana una renovació a fons del partit, en clau més rupturista, cosa que el pot deixar fora del joc de pactes que s'està jugant aquests dies.

stats