PRESSUPOSTOS L'ACORD POLÍTIC
Crònica 15/02/2012

L'aliança CiU-PP aprimarà encara més el sector públic

Sara González
3 min
JA TÉ EL QUE VOLIA 
 Camacho va afirmar durant les negociacions pels comptes del 2012 que volia un pacte "per escrit" amb CiU. Ahir ja el va poder exhibir.

BARCELONALa geometria variable cada cop ho és menys. L'escenificació de l'acord entre CiU i el PP més enllà dels pressupostos que ahir es va fer públic confirma que el Govern anirà de bracet dels populars almenys tota la primera part de la legislatura. La líder del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, ha aconseguit acaparar els focus mantenint un pols negociador amb el Govern, malgrat que més escenificat que real. Ahir es va vantar d'haver "millorat" els comptes, tot i que en realitat el resultat és un difícil trencaclosques per quadrar els números que, segons fonts de l'executiu, s'anirà afrontant "sobre la marxa".

"El Govern ha escollit soci", va anunciar exultant la líder del PP, que va deixar clar que l'entesa va molt més enllà de l'abstenció dels populars en la votació d'avui dels pressupostos. El triomf del seu partit, va afirmar Camacho, és que el pacte es basa "en els interessos que té el PP a Catalunya i a Espanya", un intent d'exhibir múscul i de donar a entendre que els populars són els que acaben marcant l'agenda d'Artur Mas. El president, però, ha ignorat temes que eren banderes irrenunciables del PP, com replantejar la prohibició dels toros o augmentar el castellà a les escoles catalanes.

El document signat pels dos partits, a més de traçar un full de ruta d'ajuts a les petites i mitjanes empreses i de preveure recursos per a equipaments sanitaris i educatius, inclou una reducció de les previsions d'ingressos que havien d'obtenir de diverses taxes i que hauran de compensar-se amb noves retallades per complir l'objectiu de dèficit.

Minimitzat l'impacte de la taxa turística, l'euro per recepta i la taxa i el cànon de l'aigua, el Govern haurà de fer equilibris reduint un 25% de les entitats públiques durant aquesta legislatura, tal com ja va acordar amb els populars el 2011, i ajustant la despesa en altres àmbits. Fonts del departament d'Economia van insistir ahir, però, que les modificacions realitzades sobre les taxes "són neutres" i "no afectaran el total del pressupost".

La clau, asseguren fonts pròximes al conseller, Andreu Mas-Colell, està en la comissió de seguiment de l'acord CiU-PP inclosa com a clàusula final i que farà una revisió "continuadíssima", perquè si es dispara la despesa es "facin ajustos sobre la marxa". "Això ens salva el tema dels ingressos de menys", conclouen. O sigui que, si cal, hi haurà una nova tanda de retallades.

Dins de la política d'ingressos, la Generalitat confia vendre patrimoni. Si bé va fracassar l'intent en l'últim trimestre del 2011 de vendre dos paquets de 13 edificis cadascun, ara es fragmentaran els lots i hi haurà un any per intentar aconseguir treure'n el màxim rendiment.

Més enllà del desequilibri pressupostari que el Govern haurà de salvar després de l'acord amb el PP, l'executiu de Mas es va esforçar a marcar perfil propi i combatre la foto fixa CiU-PP. Però les votacions no hi ajuden. A més dels pressupostos, els conservadors facilitaran avui en solitari aprovar la norma per reformar TV3 i Catalunya Ràdio i la nova llei d'urbanisme. El portaveu del Govern, Francesc Homs, va reiterar ahir que l'acord no converteix el PP en el soci estable i que l'agenda de Mas inclou el pacte fiscal o la llei de consultes populars, objectius vius més enllà dels pactes. L'oposició entén que aquestes qüestions no seran plantejades per CiU fins que amaini la tempesta econòmica.

Una agenda nacional "amagada"

El president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, va qualificar l'entesa del Govern amb el PP com una "escena de pacte del Majestic sense fotografia" i va retreure a CiU que "amagui en un calaix" la seva agenda nacional. Nadal va afegir que la paciència dels socialistes té un límit i que a partir d'ara combatran la "dretanització" de Catalunya. Per ERC, amb tres opcions per triar, l'executiu ha tirat pel camí "més còmode", tenint en compte que el PP mana a la Moncloa.

La gran barricada al ple dels pressupostos la van alçar amb picardia ICV-EUiA, Ciutadans i Solidaritat, que, portant la llei d'acompanyament dels pressupostos al Consell de Garanties Estatutàries, retardaran l'aplicació de les taxes. Aquest "filibusterisme parlamentari", segons va dir Homs, implicarà que es recaptin 30 milions menys.

Les crítiques de l'oposició fan envalentir el PP. Camacho va etzibar-los que "s'acostumin" al seu paper "determinant". Per ara, i a l'espera que es resolgui el pacte fiscal que Rajoy ja té damunt la taula i arribin brots verds a l'economia, al Govern ja li va bé. Una altra cosa serà si l'economia no remunta, un fet que donaria arguments a Mas per allargar el seu particular Sant Valentí amb Camacho.

stats