ELECCIONS FRANCESES 2012
Crònica 25/11/2011

L'efecte Hollande perd embranzida davant Sarkozy

Si les presidencials franceses del 2012 fossin avui, François Hollande empataria en la primera volta amb Nicolas Sarkozy. La invisibilitat del candidat socialista per por al desgast l'ha acabat perjudicant.

àlex Vicente
2 min
El candidat socialista, François Hollande, arribant a una llibreria de Bordeus on ahir firmava exemplars del seu llibre.

PARÍSL'esquerra francesa ha començat a conjugar el "Yes we can" d'Obama en condicional. Alguns simpatitzants de François Hollande exhibeixen aquests dies unes xapes on l'eslògan electoral de l'actual inquilí de la Casa Blanca s'ha transformat en "Maybe we could" ("Potser podríem"). L'entusiasme moderat de la tropa socialista sembla justificat. Després de l'estat de gràcia que va acompanyar la seva victòria a les primàries, el candidat socialista a l'Elisi protagonitza un descens considerable als sondejos.

Segons el sondeig LH2 aparegut aquesta setmana, Hollande hauria perdut nou punts en només un mes, i ara obtindria un 30% dels vots a la primera volta de les presidencials, previstes per al 2012. En canvi, el seu futur rival, Nicolas Sarkozy, pujaria cinc punts i fregaria l'empat amb un 29%, beneficiat per la seva gestió de la crisi a l'eurozona.

L'estadística reflecteix els errors del candidat socialista durant l'últim mes, obligat a encarar les primeres dificultats abans del previst. Mentre el president Sarkozy ocupava l'escena internacional, Hollande apostava per mantenir-se en silenci, just quan el seu electorat li exigia que precisés quines respostes contra la crisi té a la recambra. Prudent, el candidat socialista va explicar que preferia mantenir el seu calendari i no anunciar el seu projecte electoral fins al gener. "No és un període de retirada, sinó de preparació meticulosa", es va justificar. Però Hollande, que mai no ha estat ministre ni ha tingut responsabilitats d'envergadura, encara ha de demostrar la seva credibilitat econòmica. A més, el rocambolesc acord electoral signat fa poc amb els ecologistes li ha tornat a donar la imatge d'apparatxik que pretenia esborrar. Els Verds l'han acabat acusant de doblegar-se al lobi nuclear perquè va eliminar d'amagat un paràgraf de l'acord per pressions del gegant de la construcció nuclear francesa, Areva.

El president normal

Des d'aleshores, les crítiques dels seus socis d'esquerra s'han multiplicat. El líder ecologista Daniel Cohn-Bendit va assegurar fa uns dies que Hollande "es segolenitza", en referència a la fallida campanya que la seva excompanya sentimental, Ségolène Royal, va protagonitzar el 2007.

La dreta comença a caricatitzar-lo com un home tou i poc preparat. "Una cosa és ser simpàtic i tenir sentit de l'humor, i una altra és el que s'espera d'un candidat presidencial", deia fa poc el ministre Luc Chatel. L'estratègia conservadora de cara al 2012 és explicar que Hollande, que aspira a ser "un president normal", no tindrà res a fer davant del superhome Sarkozy. Però l'actual president no ho tindrà fàcil per a la reelecció. A les projeccions de vot dels sondejos per a una segona volta, Hollande segueix imposant-se de llarg al seu futur adversari.

stats