EL CATALÀ A L'ESCOLA INICI DE CURS
Crònica 13/09/2011

L'escola surt al carrer pel català

L'amenaça al català planava ahir en el dia que tornaven a l'escola més d'un milió d'alumnes. Al vespre milers de persones sortien als carrers de tot el país per defensar la immersió i plantar cara al TSJC.

Maria Ortega
4 min
Per la immersió Milers de persones es van concentrar ahir a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per protestar contra l'últimàtum del TSJC a les aules.

Barcelona.Les tres dècades d'aval i la cohesió social assolida -i la que falta per assolir- durant aquests anys van ser ahir els dos pilars bàsics a l'hora de defensar el model d'immersió lingüística a les escoles en diferents concentracions de protesta convocades davant dels ajuntaments catalans. Una crida de la plataforma Somescola.cat a la qual van respondre milers de professors, pares, alumnes i ciutadans que tot i haver superat ja la seva etapa escolar i no tenir fills en edat de ser escolaritzats van voler-se sumar al clam de "Per un país de tots, l'escola en català".

Tot just un dia després que la defensa del català a les aules marqués -i en disparés el caràcter multitudinari i reivindicatiu- les manifestacions de la Diada, i hores més tard que el curs escolar 2011-2012 donés el tret de sortida, l'escola i el català tornaven a acaparar protagonisme. Les ja clàssiques imatges de comiats entre llàgrimes i riures atabalats pels retrobaments a les portes de les aules van passar el relleu, al vespre, a la reivindicació. La consigna ahir era clara: "Amb el català no s'hi juga", tal com resava una gran pancarta a la plaça de Sant Jaume de Barcelona. A sota, el Jan, de set anys, ho tenia clar: "No vull menys hores de català!"

Les declaracions del líder del PP espanyol, Mariano Rajoy, advocant per "normalitzar el problema de la llengua" a les aules i assegurant que aquesta mena de conflictes "no passen al carrer", o les del ministre d'Educació, Ángel Gabilondo, que assegurava que estava a favor de la immersió lingüística però que al mateix temps instava la Generalitat a complir la interlocutòria del TSJC, no van contribuir a asserenar els ànims de la comunitat educativa catalana. També Carme Chacón en el seu primer acte com a candidata del PSC a les eleccions del 20-N afegia llenya al foc criticant CiU per atacar el PP en el tema de la immersió lingüística, però, en canvi, continuar-hi pactant.

Protestes arreu

Unes 5.000 persones, segons Somescola.cat -1.500 en el recompte de la Guàrdia Urbana-, es van congregar a la plaça Sant Jaume de Barcelona en el que segons Miquel Àngel Essomba, portaveu de la plataforma i director general d'Unescocat, va ser "un dels actes en defensa de la llengua catalana més important dels últims anys". L'oposició a l'ultimàtum del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per incrementar la presència del castellà a les aules també es va fer sentir en places catalanes com la de la Font de Tarragona, amb unes 700 persones concentrades, o la del Vi de Girona i la Paeria de Lleida, amb més de mig miler de persones a cadascuna, i així en desenes de municipis.

A Barcelona, la plaça Sant Jaume es va omplir gairebé de cop, quan faltaven pocs minuts per a les set del vespre. Una gran pancarta amb el lema que ja al matí havia presidit l'entrada de moltes escoles catalanes, el de "Per un país de tots, escola en català" , ocupava la part de la plaça que tocava a l'Ajuntament, just davant de l'escenari des del qual el periodista Xavier Grasset va donar pas a la professora, l'alumna i el pare, en representació del conjunt de la comunitat educativa, que es van encarregar de llegir el manifest de Somescola davant d'un auditori armat fins a les dents d'estelades, senyeres i pancartes.

El manifest remarcava punts com: "La immersió lingüística i la consideració del català com a llengua vehicular han donat força i solidesa a aquest model, el qual ha estat objecte de reconeixement per part de diverses institucions internacionals i és un referent com a model pedagògic eficient en el Marc Europeu de les Llengües". També insistia en la contribució d'aquest model escolar "a pal·liar el greu desequilibri que viu el català, llengua pròpia de Catalunya, respecte al castellà, en diferents àmbits" i acabava reivindicant que la immersió lingüística es mantingui com "un dels principals actius per aconseguir una societat cohesionada". Per tot això el text feia una crida a la ciutadania a "lluitar amb tots els mitjans democràtics per no posar en perill la nostra cultura i la nostra cohesió social".

Acabat el manifest, la plaça es va dividir en dues consignes. Mentre una part dels assistents -amb bona representació de nens en edat escolar i, fins i tot, més petits- cridaven a plens pulmons "A Catalunya, escola en català", l'altra es decantava per crits a favor de la independència de Catalunya i una consigna s'imposava, a estones, a l'altra. Finalment, consens: Els segadors .

"Això no és cap protesta, és una celebració, una demostració que el poble de Catalunya està amb la seva llengua i es mobilitza per ella i que les escoles han començat, un any més, amb normalitat i amb el català com a llengua vehicular", remarcava Essomba, que va lloar els èxits del model lingüístic actual com a principal aval de la "feina feta" i va qualificar la protesta d'ahir d'una de les més importants en defensa de la llengua catalana que s'han produït els últim anys. Somescola.cat ja tenia previst de cara al 26 de setembre, Dia Internacional de les Llengües, un acte a l'aula magna de la Universitat de Barcelona sobre el model educatiu català, una convocatòria que ara, remarca Essomba, pren encara més sentit.

stats