Crònica 07/01/2012

L'exèrcit tanca files al voltant del rei

Joan Carles de Borbó manté el ple suport de l'exèrcit, tal com va poder comprovar ahir en la Pasqua Militar. El rei demana que siguin austers, però el ministre de Defensa garanteix que no retallarà.

Roger Tugas
2 min
L'exèrcit tanca files  al voltant del rei

BARCELONALa Pasqua Militar d'ahir al Palau Reial va ser la primera aparició pública del monarca Joan Carles I després de la imputació del seu gendre, Iñaki Urdangarin, per malversació de fons, falsedat documental, frau i prevaricació. Un cas que, sense arribar a posar el rei contra les cordes, ha qüestionat la institució monàrquica davant bona part dels ciutadans. Va referir-s'hi de manera poc velada en el discurs de Nadal per espolsar-se tota responsabilitat, però davant l'exèrcit sabia que encara era intocable. I va renovar el suport lloant la tasca dels militars espanyols, obviant les acusacions al duc de Palma i rebent el caliu marcial com a resposta.

Era també la primera Pasqua Militar amb Mariano Rajoy de president espanyol, i davant seu, del titular d'Interior -Jorge Fernández Díaz- i dels principals comandaments militars, el ministre de Defensa, Pedro Morenés, li va transmetre al rei, "el primer soldat i marí d'Espanya", l'afecte que desperta entre les forces armades i la Guàrdia Civil. Morenés també va aplaudir la tasca de l'exèrcit, de qui va assegurar que s'ha beneficiat de col·laborar amb altres estats en missions multilaterals, tot i que aquest aportés, segons va defensar, una orientació singular, "molt espanyola, carregada d'humanitat i de solidaritat".

És per això que el ministre, que va ser director general de l'empresa fabricant de míssils MBDA, va marcar com a prioritat fixar com a objectiu irrenunciable "estar al capdavant dels més avançats conceptes tecnològics i organitzatius" i va reiterar l'anunci de Rajoy del dia de Nadal que el seu govern no escatimarà en recursos amb les forces armades. No vol baixar "més enllà dels mínims" per sota dels quals la defensa resulta, al seu parer, insuficient. També va afegir que vol solucionar el finançament dels programes d'armament i contribuir a consolidar el nivell tecnològic de la indústria de defensa.

Joan Carles I va respondre al suport incondicional agraint que pel "prestigi" de l'exèrcit els "joves se senten atrets per la professió de militar", una "professió vocacional". En època de crisi va demanar a les forces armades, de les quals és cap suprem, que obtinguin "el màxim rendiment dels recursos assignats", tot i que la futura tisorada previsiblement no s'acarnissi amb elles. L'inspector general de l'exèrcit, el tinent general José Manuel Muñoz, va assegurar que des del 2008 estan fent un esforç de reducció de la despesa, tot i que associacions com Justícia i Pau afirmen que l'opacitat dels seus comptes, dispersos en partides a diversos ministeris, amaguen la realitat.

La nota crítica de la jornada la va posar el portaveu parlamentari d'IU, José Luis Centella, que va defensar que "la millor manera de celebrar la Pasqua Militar hauria estat amb l'anunci de retirada de les tropes de l'Afganistan, el tancament de les bases dels EUA en sòl espanyol i la sortida de l'OTAN".

stats