DISCREPÀNCIES A LES FILES SOCIALISTES
Crònica 06/01/2012

Maragall trenca amb el nou PSC

L'exconseller Ernest Maragall considera que el congrés del PSC no ha portat la renovació que calia per fer reflotar el partit. Insta els socialistes descontents a trencar la disciplina de vot al Parlament.

Guillem Genovès
2 min
UNA VEU DISCREPANT Ernest Maragall considera insuficient el canvi d'executiva i denuncia que la nova cúpula no comporta cap canvi respecte a les anteriors. Per aquest motiu, el diputat socialista s'erigeix com l'única veu discrepant fins ara.

BARCELONAErnest Maragall, que no va presentar candidatura al congrés del PSC, en un article publicat ahir al seu blog va mostrar-se descontent amb l'actual direcció del partit i va cridar els companys del PSC afins a les seves idees a crear un corrent crític dins del partit. A més, Maragall es va mostrar disposat fins i tot a trencar la disciplina de vot del seu grup parlamentari si la seva posició personal "entra en contradicció explícita amb posicions que el PSC adopti". És la primera vegada que un diputat socialista anuncia una decisió semblant.

Fa tres setmanes, el congrés del partit socialista girava full a l'etapa del tripartit amb un vot de càstig prou considerable a la gestió de l'equip sortint, i renovava l'executiva amb cares noves al capdavant de la formació. L'objectiu era aglutinar la majoria de sectors del partit al voltant de Pere Navarro (l'alcalde de Terrassa va incloure Ros i Elena a la seva executiva a quarts de cinc de la matinada) per encarar una nova etapa amb la màxima unitat per aconseguir remuntar el sot on havia entrat el partit després d'estavellar-se en tres comicis en un any.

Una executiva continuista

L'exconseller d'Ensenyament creu que el nou PSC sortit del congrés no presenta cap canvi respecte a l'anterior cúpula. "El congrés l'ha guanyat la mateixa majoria orgànica que dirigeix l'organització des de fa 20 anys", assegura Maragall, que denuncia que, tot i la renovació de cares, les persones "claus" del període anterior mantenen "posicions i càrrecs" o bé "es reubiquen en nous destins que garanteixen la presència i la influència en la presa de decisions rellevants", fent referència a José Zaragoza i José Montilla, que estaran al Congrés i al Senat .

Maragall creu que el nou PSC ha "renunciat a replantejar el seu posicionament" pel que fa a tres àmbits: l'econòmic i social, el sistema democràtic i l'autogovern. Reclama, a més, un PSC "inequívocament català, sobirà sense cap limitació, amb vot-veu-decisió pròpia arreu". El diputat socialista, a més, critica la manera com es va dur a terme el congrés, en el qual el mateix Maragall no va intervenir.

En concret, denuncia el seu "caràcter predefinit" que el va convertir en una "escenificació del disseny elaborat i decidit bastants mesos enrere i gestionat amb ritmes, calendaris i procediments controlats al mil·límetre". Amb aquesta carta, Maragall s'erigeix com el primer socialista que critica obertament el nou PSC. Ara caldrà esperar per veure quin suport té a les files del partit.

stats