Crònica 13/10/2011

Mas se salva del desgast d'una gestió llastada pels ajustos

J.m.
2 min

De l'enquesta en podem concloure, sense risc d'equivocar-nos, que l'únic actiu clar en termes d'opinió pública que té a hores d'ara el govern de CiU és Artur Mas. I no és poca cosa, ja que en la nostra tradició política la figura del president és clau per a la percepció ciutadana. De fet, hi ha pocs elements que puguin esmorteir l'efecte devastador que una evolució dolenta de l'economia té sobre la popularitat d'un govern, i un d'ells és el dels lideratges. En contextos difícils, el paper dels líders té un paper més important per mantenir la imatge dels governs davant de l'opinió pública.

En aquest front, almenys pel que fa al president, l'executiu català no sembla que hagi de patir gaire per ara: mentre que la valoració mitjana és per sota de l'aprovat, Mas sí que supera la barrera i arriba al 5,3. El president divideix la societat en terços: un 33% li atorga més d'un 7, un 31% el col·loca en l'aprovat (entre 5 i 6) i un altre 30% el suspèn.

El 5,3 de Mas no és gaire diferent, per exemple, del 5,2 que va obtenir Montilla en el baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió la tardor del 2007 quan feia, si fa no fa, el mateix temps que era al càrrec. Però l'aprovat de Mas sí que pren valor en el context actual de crisi i retallades en la despesa, dos factors que, sens dubte, contribueixen a erosionar la imatge del president i davant dels quals aconseguir mantenir-se per sobre de l'aprovat és més difícil.

Les dades que hem anat coneixent apunten que fa temps que el lideratge de Mas s'ha consolidat, i sembla que la seva figura és capaç de generar confiança en sectors importants de l'opinió pública. Fins i tot rep puntuacions moderadament positives dels votants del PSC, ERC i ICV. Els republicans són especialment favorables en la seva valoració de Mas, i un 34% dels que el novembre passat van votar ERC li atorguen més d'un 7. Curiosament, és precisament l'electorat de la formació amb qui més pactes ha establert el govern de Mas, el PP, el que el valora amb la nota més baixa: la meitat el suspèn i només un de cada deu li atorga més d'un set. Els del PP són els més durs respecte al govern, el president i els consellers. Tenint en compte que el PP ha sigut fins ara el principal suport parlamentari del Govern és sorprenent. Però cal tenir en compte que una part important dels votants del PP -possiblement els menys ideològics- no es declaren votants del PP a les enquestes. Cal deduir que les valoracions baixes corresponen al segment més militant de l'electorat del PP.

Suport dels propis

Un dels elements claus del lideratge és la valoració obtinguda pels votants propis. Un líder polític no aspira a convèncer només els propis però tenir el seu suport és fonamental. Mas se'n surt força bé i obté una mitjana de 6,9 entre els que el van votar el 28-N. Podem dir que Mas no només no ha decebut els seus votants, sinó que entre ells manté, malgrat tot, una molt bona imatge.

stats