Crònica 01/08/2011

Mascarell, el conseller més atípic, no s'ajusta al programa de CiU

2 min

El departament de Cultura, que ha patit amb especial duresa la retallada del pressupost, ha viscut aquests primers mesos força condicionat per les restriccions econòmiques i per les polèmiques reformes d'alguns organismes claus, com el CoNCA o la Institució de les Lletres Catalanes, previstes per les lleis òmnibus. De fet, el programa electoral de Convergència i Unió ja preveia una reestructuració dels organismes relacionats amb la cultura.

Més enllà de la gestió de la retallada, sembla que el perfil singular del conseller Ferran Mascarell (independent i militant del PSC fins fa pocs mesos) fa que plantegi una agenda pròpia més allunyada de la literalitat del programa convergent de la d'altres consellers més orgànics, que en alguns casos fins i tot van participar directament en la redacció del programa.

En aquest sentit, Mascarell finalment ha posat en marxa un procés de reflexió orientat a un eventual pacte nacional per a la cultura que dissenyi una estratègia a curt, mitjà i llarg termini. És un procés que tot just comença i per tant caldrà esperar per veure en què es concreta, però en tot cas el plantejament inicial és obert.

Tot i la seva voluntat de marcar agenda pròpia, hi ha alguns assumptes pendents que eren al programa de CiU que, d'una manera o una altra, Mascarell haurà d'afrontar, com l'estatut de l'artista o el polèmic aspecte de l'art de les parròquies de la Franja.

La qüestió de la llei del cinema és una de les més polèmiques. Mascarell va anunciar al març en seu parlamentària que el reglament estaria enllestit "en unes setmanes", però no se'n va saber res més fins que, a començaments de juliol, el departament va anunciar un acord amb les distribuïdores per desbloquejar el doblatge d'algunes pel·lícules.

En el marc d'aquest procés, el departament sembla haver frenat el desenvolupament reglamentari de la llei i, fins i tot, ha obert la porta a reformar el text per consensuar-lo amb les grans distribuïdores, tot i que CiU hi va donar suport i que el seu programa electoral no preveia aquesta possibilitat.

Índex de compliment de promeses electorals

El conseller Mascarell té, en els grans temes, una agenda pròpia que coincideix només parcialment amb el programa electoral de CiU. El departament treballa en la llei del cinema i de l’aranès, mentre que altres promeses com la llei de la música o l’estatut de l’artista han quedat aparcades temporalment o definitivament.

stats