SEGURETAT
Crònica 07/12/2011

Menjar caducat des de fa dos anys, a la venda a BCN

Durant el novembre, la Guàrdia Urbana de Barcelona ha retirat fins a 100 quilos de menjar caducat d'establiments de Gràcia. Alguns aliments superaven en més de dos anys la data límit de consum.

Maria Ortega
2 min
201 PRODUCTES CADUCATS  La Guàrdia Urbana ha confiscat un total de 201 productes caducats en sis establiments del districte de Gràcia.

BARCELONA.No és un problema d'un o dos dies. Alguns dels productes que la Guàrdia Urbana ha requisat, en diverses inspeccions dutes a terme durant el mes de novembre al districte barceloní de Gràcia, tenien clarament especificat en les seves etiquetes que caducaven durant el 2009. Superada en dos anys aquesta data, però, continuaven a la venda temptant els consumidors més confiats. La policia barcelonina tenia indicis que en alguns punts de venda graciencs s'hi comercialitzaven aliments caducats i, durant l'últim mes, hi ha realitzat diverses inspeccions fins a confirmar les sospites.

La primera fase de la inspecció, que continua en marxa, ha arribat a un total de 201 productes caducats -alguns dels quals fa més de dos anys- que s'han retirat de la venda a instàncies de la policia. O el que és el mateix: 100 quilos de menjar que ja havia superat el límit de temps per al consum, però es mantenia en els taulells d'algunes botigues.

Sis establiments

Els indicis en què es basava la policia es van confirmar en sis establiments, on les inspeccions van posar de manifest que s'hi estaven comercialitzant aliments caducats. En aquests casos, la Guàrdia Urbana, que de moment no ha especificat de quin tipus de punts de venda es tracta, va aixecar les actes d'inspecció i denúncia i les va tramitar a l'Institut de Seguretat Alimentària (ISAL), que analitzarà els casos.

En el pack d'aliments confiscats, que la policia barcelonina ja ha portat als punts verds de la ciutat perquè siguin destruïts, hi predominaven els productes carnis, la rebosteria i el pa industrial. També hi havia paquets de pit de pollastre envasat, amanides de cranc, iogurts i cigrons, entre d'altres. Els menys frescos són els que podien sobrepassar més -sense evidències- la data de caducitat.

La Guàrdia Urbana continuarà realitzant, durant els pròxims dies, inspeccions en diferents establiments d'aquesta zona de Barcelona. El secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya, Miquel Àngel Fraile, però, està convençut que no es tracta d'un problema focalitzat a Gràcia, sinó que es "pot generalitzar al conjunt de Barcelona en un perfil molt concret d'establiments, que no són els tradicionals, sinó els que han proliferat aquests últims anys".

Inspeccions generalitzades

És per això que lamenta que les inspeccions d'aquest tipus "per garantir que es compleixin les normes comercials i sanitàries hagin trigat tant a realitzar-se" i demana que es facin al conjunt de la ciutat per plantar cara a la venda de productes que no estan en condicions. De fet, entén que els 200 productes confiscats a Gràcia durant el mes de novembre no fan més que posar sobre la taula una problemàtica latent, un fil per estirar: "Està bé que es facin controls per garantir que tot compleix les normatives, sobretot tenint en compte el boom d'obertura de nous establiments que hem viscut aquests anys".

stats