LA SORTIDA DE LA CRISI
Crònica 23/02/2011

Més concerts a sanitat i ensenyament

La col·laboració entre el sector privat i el públic augmentarà. Andreu Mas-Colell creu que alguns serveis estan més ben gestionats en mans privades i per això creixeran els concerts en sanitat i ensenyament.

àlex Font Manté
2 min
Mas-Colell considera que s'hauria de deixar enrere la idea que per garantir un servei públic la prestació l'ha de fer l'administració.

BARCELONA.La Generalitat ampliarà el nombre de serveis públics que ofereixen les empreses privades, especialment en educació i sanitat. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, creu que amb això no s'aconseguirà estalviar diners de forma directa, però sí indirectament perquè aquests serveis seran més eficients.

"Ens hem de deslliurar de la idea que garantir un servei públic impliqui sempre que la prestació d'aquest servei s'ha de fer des de l'administració", va dir ahir Mas-Colell durant una compareixença al Parlament.

Per tal de reduir la despesa de la Generalitat, el conseller també va plantejar la possibilitat que el sector privat s'involucri econòmicament a l'hora de mantenir determinades activitats. Mas-Colell no va voler donar gaires detalls sobre aquesta proposta i es va limitar a posar d'exemple el Circuit de Catalunya. En la seva opinió, "és important" mantenir la Fórmula 1 a Montmeló, però això no significa que sigui "raonable" augmentar l'aportació de la Generalitat. En aquest sentit, Mas-Colell creu que els sectors beneficiats haurien d'implicar-s'hi i compartir les ajudes al 50%. "En molts casos, només podrem desenvolupar projectes si l'interès dels grups beneficiats s'expressa contribuint-hi amb recursos", va dir el conseller.

Dèficit i pacte fiscal

Mas-Colell també va afirmar que, si l'Estat no aporta aquest any els diners previstos al fons de competitivitat (una partida de 1.350 milions d'euros, segons el Govern), serà impossible complir l'objectiu de dèficit, previst en l'1,3% del PIB (enfront del 3,6% actual, tot i que la dada no és definitiva). El conseller va recordar que l'Estat s'ha compromès amb la UE a aconseguir que el conjunt de les administracions espanyoles tinguin un dèficit del 6% i va donar a entendre que, si Catalunya no pot complir l'objectiu, l'Estat haurà de retallar per una altra banda.

El conseller creu que, sense el pacte fiscal, Catalunya no aconseguirà estabilitzar la seva economia. "La contribució fiscal de Catalunya a la resta d'Espanya és desorbitada i és més elevada proporcionalment que la dels lands alemanys", va assegurar. A més, segons Mas-Colell, l'esforç que representa per a Catalunya és més elevat del que li costaria a l'Estat una hipotètica desaparició dels ingressos provinents de Catalunya.

stats