PLA DE XOC A LA SANITAT
Crònica 06/04/2011

Metges i pacients es planten contra Boi Ruiz

Metges i pacients s'han unit per demanar al conseller de Salut, Boi Ruiz, que retiri el pla de retallades a la sanitat perquè "posa en perill el model sanitari" i adverteixen que aquest sistema serà irrecuperable.

Lara Bonilla
2 min
Els treballadors dels hospitals catalans ja han començat a protestar contra les retallades a la sanitat. A l'Hospital de Sant Pau han penjat aquesta pancarta.

BARCELONA."Conseller Ruiz, li exigim que anul·li qualsevol pla de xoc que impliqui el tancament de quiròfans i plantes, l'augment de les llistes d'espera o la reducció de plantilles, ja que farà desintegrar el model sanitari". Aquest és el missatge que ahir van llançar metges i pacients, que s'han unit per plantar cara al pla de retallades a la sanitat.

El quatre col·legis de metges i el sindicat majoritari Metges de Catalunya consideren que les mesures que estan anunciant els hospitals catalans per reduir un 10% -en alguns centres és més- la despesa sanitària estan traspassant les "línies vermelles" que van pactar amb el conseller per no malmetre la qualitat assistencial.

Infrafinançament històric

El secretari general de Metges de Catalunya, Antoni Gallego, considera "inadmissibles" les retallades i va recordar que el criteri dels metges "no ha estat escoltat". Les queixes del sector arriben dies després que el conseller Boi Ruiz esclatés contra sindicats, patronal i agents polítics per criticar les retallades.

Els metges proposen no tocar l'acte mèdic i reduir despeses aprimant "estructures directives i burocràtiques", segons va dir el president del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, Fernando Vizcarro. Recorden que la sanitat catalana pateix un infrafinançament històric -la despesa sanitària per habitant és de les més baixes de l'Estat (vegeu gràfic)- però demanen a la conselleria que "si no tenen diners els vagin a buscar a Madrid", va dir Gallego. El col·lectiu adverteix que, si s'apliquen les actuals mesures, "es farà una medicina de guerra" i es desmantellarà "un dels millors sistemes sanitaris del món, que serà molt difícil de recuperar".

Queixes d'usuaris i patronal

Els usuaris de la sanitat també es van queixar: "Som les víctimes innocents d'una crisi generada al sector financer", va dir Albert Jovell, president del Fòrum Espanyol de Pacients, que va criticar que s'hagin pres decisions "precipitades".

Una de les mesures que més el preocupen és la d'allargar l'horari d'estiu als hospitals: "La malaltia no la tries com les vacances". És, precisament, el que pretén fer l'Hospital de la Vall d'Hebron, que vol reduir més del 40% els llits entre juny i setembre. Tampoc es cobriran les substitucions per estalviar 560 contractes i es faran 2.500 operacions menys tancant quiròfans a l'estiu.

El Consorci de Salut i Social de Catalunya, una de les patronals del sector concertat, va alertar que no es pot assolir l'objectiu de reducció de la despesa, ja que una retallada de més d'un 5% ja suposa reconvertir el sistema públic de salut.

stats