CANVI POLÍTIC
Crònica 14/11/2011

Monti agafa les regnes d'Itàlia

L'economista Mario Monti creu que les prioritats d'Itàlia són sanejar la situació financera i reprendre el creixement. El president de la República li ha encarregat que formi el nou govern tècnic.

Ariadna Matamoros
2 min
COMPLAURE BRUSSEL·LES En la seva primera compareixença davant la premsa després de rebre l'encàrrec de formar un nou govern, Mario Monti es va mostrar convençut que Itàlia "pot sortir de la crisi" amb un "esforç col·lectiu". L'economista ha d'aplicar ara el pla d'ajust exigit per la Unió Europea per aconseguir que el país recuperi la confiança dels mercats.

BarcelonaItàlia pot vèncer la crisi amb "un esforç col·lectiu". Així d'esperançat es va mostrar ahir Mario Monti durant una breu intervenció que va fer a la premsa minuts després de rebre l'encàrrec de formar un nou govern capaç de redreçar l'economia del país. L'excomissari europeu es va fixar l'objectiu de "sanejar la situació financera i reprendre el camí del creixement", i va defensar una millora de l'economia respectant l'"equitat social".

El cap d'estat italià, Giorgio Napolitano, ha complert amb el calendari i ahir va demanar a l'excomissari europeu que dissenyi un nou executiu de transició. Els mercats obriran avui amb la bona nova i Monti té ara el repte d'aplicar les reformes exigides per Brussel·les perquè la tercera economia europea redueixi el seu dèficit, que ronda el 120% del PIB.

En un missatge televisat difós en el mateix moment que el seu successor estava convocat al palau presidencial, Silvio Berlusconi va prometre que "afavorirà" la creació del nou govern de perfil tècnic. Però el Cavaliere no podia marxar sense deixar el seu toc final. "Redoblaré els meus esforços al Parlament", va afirmar, en una al·lusió clara al fet que no pensa abandonar la vida política. Es manté com a diputat i manté la immunitat parlamentària. Abans, l'ex-primer ministre italià havia afirmat sentir-se "orgullós" de la gestió del seu govern.

El president de la República va confirmar Monti com a futur primer ministre italià després d'una jornada intensa de consultes al Quirinal amb els representants de les diferents formacions polítiques. Tots els partits, excepte l'exsoci de govern de Berlusconi, la Lliga Nord, es van comprometre a donar suport al nou executiu. Encara no se saben els noms de les persones que ocuparan càrrecs ministerials però es preveu que s'anunciïn demà i que dimecres les dues cambres italianes ratifiquin el govern que proposi l'excomissari europeu.

Donar confiança

El president de la República va dir ahir que la prioritat d'Itàlia és recuperar la confiança d'Europa i va instar els partits polítics a unir-se per aconseguir-ho. Napolitano també va aconsellar no precipitar-se en la convocació d'eleccions i va subratllar la "particular fragilitat" en què està el país.

"Els partits polítics italians són en una cruïlla. Poden especular sobre la situació esperant algun benefici electoral o assumir la responsabilitat de salvar el país", va dir el líder de la Unió de Centre (UDC), Pier Ferdinando Casini, que juntament amb els partits Aliança per Itàlia (ApI) i Futur i Llibertat (FLI) formen l'oposició de centredreta anomenada el Tercer Pol.

Però el camí de Monti no serà planer. La formació de Silvio Berlusconi, el Poble de la Llibertat (PdL), va posar "condicions" al seu suport a Monti. El PdL vol que el nou executiu estigui format només per tecnòcrates i no inclogui polítics. A més, va exigir que la durada del govern tècnic estigui lligada estrictament a l'aplicació de les reformes exigides per Brussel·les.

stats